Trots krisen – en av fem svenskar fick mer pengar över

Inför helgen som brukar kallas för årets fattigaste kommer resultatet från en ny undersökning: Upp till 20 procent av svenskarna uppger att de jämfört med förra året fått mer pengar över, trots coronapandemin.
– Det verkar som att hushållen generellt sett klarat privatekonomin bra, men tyvärr har de som drabbats av uppsägning och arbetslöshet fått betala ett högt pris, säger Arturo Arques, privatekonom.

ANNONS
|

En ny Sifo-undersökning genomförd på uppdrag av Swedbank och sparbankerna har undersökt hur svenskarnas plånböcker påverkats av pandemin.

I december tillfrågades 3 142 personer mellan 16 och 79 år om hur deras privatekonomi sett ut under coronaåret 2020 jämfört med tidigare.

Det visade sig att upp till 63 procent hade en privatekonomi som var oförändrad och hela 20 procent hade till och med fått en förbättrad ekonomisk situation. Att coronakrisen däremot slår hårt mot vissa hushåll går inte att bortse ifrån.

– Tyvärr har de som drabbats av uppsägning och arbetslöshet fått betala ett högt pris. Som löntagare bör man alltid vara med i a-kassan och gärna ha en inkomstförsäkring, säger Arturo Arques, Swedbank och sparbankernas privatekonom.

ANNONS

LÄS MER:Så tar du tag i ekonomin inför det nya året

Håller hårdare i pengarna

De flesta som tillfrågades tror på att deras privatekonomi kommer förbli oförändrad även nästa år. Något som man däremot kunde se var att många planerade att hålla hårdare i pengarna framöver.

– Att fler passar på att spara mer i dessa coronatider är inte konstigt. När hushållen är oroliga över sin ekonomi reagerar de med att minska konsumtionen och öka sparandet, säger Arturo Arques.

Upp till 34 procent uppger att de kommer öka sitt sparande och 24 procent att de även vill minska på utgifterna. Av dessa är det 70 procent uppger att de ska dra ner på småutgifter och 40 procent ska minska sina inköp av kläder, skor och väskor.

LÄS MER:Arbetslös - så räddar du din ekonomi

LÄS MER:Fler vill auktionsfynda under pandemin

Sjunkande omsättning för handeln

Och att konsumtionen minskat är något som Swedbanks beräkningar visar. Handelns omsättning ska ha sjunkit med 17 procent sista veckan i december 2020 och för hela december med åtta procent jämfört med 2019.

– Det kommer inte som någon överraskning att branscher som till exempel flyg, resebyråer, hotell och restaurang drabbats hårt av alla restriktioner. Däremot är det lite överraskande att omsättningen sjönk så mycket för detaljhandeln och då inte minst försäljningen av kläder och skor, säger Arturo Arques.

LÄS MER:Allt fler hamnar hos Kronofogden

Spartips

  • Starta ett regelbundet sparande, gärna minst 10 procent av inkomsten.
  • Prioritera en sparbuffert på minst två månadslöner efter skatt, alternativt tre som täcker nödvändiga levnadskostnader.
  • Gör en budget och se över dina utgifter.
  • Se över räntan på eventuella bolån och konsumtionskrediter, även avtal och abonnemang.
  • Gör en matlåda och planera matinköpen.
  • Se över klädinköp och handla mer på second hand.
  • Kontrollera vad som ligger i förråd, vind eller källare och se vad som kan gå att sälja.

Källa: Swedbank och sparbankerna.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS