Transportfack varslar om strejk – kan påverka Landvetter flygplats

Förhandlingarna mellan Transportarbetarförbundet och Säkerhetsföretagen har strandat. Nu varslar Transport om konflikt, vilken kan påverka avgångar från Landvetter flygplats i sommar.

ANNONS
|

Förhandlingarna har strandat mellan Svenska Transportarbetarförbundet och Almega Säkerhetsföretagen angående Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Nu varslar Transport om konflikt, vilket förbundet skriver i ett pressmeddelande.

– Både vi och arbetsgivarna är överens om att branschen har problem med att rekrytera och behålla personal. För att få fler till yrket och som också stannar måste vi höja ingångslönen och premiera erfarenhet och kompetens. Men det säger Almega blankt nej till, säger Tommy Wreeth, förbundsordförande i Transport.

Strejk omfattar Landvetter flygplats

Transport har lagt fram förslag om högre ingångslöner, erfarenhet- och kompetensbaserat lönesystem samt mer förutsägbarhet i schemaläggningen.

Om det inte sluts ett avtal innan den 28 juni kommer konflikten bryta ut i tre steg.

ANNONS

Första delen startar den 28 juni, och är en blockad mot nyanställningar, inhyrning, mertid och övertid för samtliga företag. Blockaden berör cirka 200 företag och 20 000 anställda.

Vid steg två, måndagen den 3 juli klockan 03, kan det bli strejk. Varslet omfattar flygplatskontrollanter på Landvetter- och Bromma flygplats. Om parterna fortfarande inte kommit överens två dagar senare, klockan 19, träder steg tre i kraft vilket innebär att personal som sköter röntgen, varukontroller och grindmottagning på Arlanda flygplats går ut i strejk. Fredagen den 7 juli går även skyddsvakter på Ringhals kärnkraftverk ut i strejk.

Almega Säkerhetsföretagen menar att det med tanke på omvärldsläget och inflationen är beklagligt att Transport varslar om konflikt.

– Vi har lagt fram en rad förslag för att gå Transport till mötes och hade gärna fortsatt förhandla. Nu riskerar i stället semesterfirare att drabbas. Och detta för att Transport vill ha mer än alla andra, säger förhandlingschefen Adam Dobbertin.

Vad innebär det i allmänhet, och för Landvetter i synnerhet?

– Vi hoppas att det inte kommer gå så långt som till konflikt, men om strejken bryter ut kommer det givetvis att ställa till det. På Landvetter är det ju personal i säkerhetskontrollerna som i så fall kommer tas ut i strejk.

ANNONS

Varför kommer ni inte överens?

– Transport kräver helt enkel mer än alla andra på svensk arbetsmarknad. Det är både orimligt och oansvarigt.

LÄS MER:De här ekonomiska målen ska du ha på plats vid olika faser i livet

LÄS MER:Så hög var inflationen i maj

LÄS MER:Volvo flyttar huvudkontor från Göteborg

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson och Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS