Pia Sandvik inviger forskningsinstitutet Rises nya huvudkontor på Lindholmen 2017.
Pia Sandvik inviger forskningsinstitutet Rises nya huvudkontor på Lindholmen 2017. Bild: Jonas Lindstedt

Toppnamnet: "Kan inte lösa alla utmaningar själva"

Hon är vd för ett statligt forskningsinstitut med 2 800 anställda – och toppar GP:s maktlista i kategorin tech och innovation. Ändå känner sig Rises vd Pia Sandvik inte mäktig.

ANNONS

– Det är snarare alla mina duktiga anställda som är mäktiga, med all den kunskap de besitter. Min starkaste känsla är snarare att jag har en plats som förpliktigar i den här stora organisationen. Det är viktigt att jag klarar av att se till att Rise fortsätter utvecklas. Att vi genomför vårt uppdrag på bästa sätt.

Vilket är ert viktigaste uppdrag?

– Det är att vi ska vara en del i att lösa samhällsutmaningarna som hela Sverige står inför. Rise kan inte lösa de utmaningarna själva, men vi ska vara ett starkt stöd till andra aktörer. I praktiken handlar det mycket om att säkra att vi har rätt kompetens.

ANNONS

Du har ju varit rektor för ett universitet tidigare, hur skapar man en miljö där människor blir smartare?

– Innovationer uppstår ofta i gränssnittet mellan olika ämnen. Det kan handla om att något som bygger hus upptäcker ett nytt material. Därför är det viktigt att man kan mötas i det gränssnittet, samverka mellan branscher. Tittar du på ett fordon idag, då är det kanske inte motorn eller dörren som är intressant, utan vilka it-lösningar som på sikt skulle kunna göra att det blir helt självkörande.

Vad är det som gör att Sverige lyckas relativt väl med att få fram nya tekniska innovationer?

– Vi lyckas ju väldigt bra! Vi är tvåa på start up-himlen efter Silicon Valley, i alla fall räknat per capita. Jag tror det handlar om ett par saker. Dels lägger vi mycket pengar på forskning, både företag och universitet. Men sedan har vi också haft en stabilitet i politik, makroekonomi och regelverk. Det har gjort att alla vet vad som gäller och det har varit lättare att tänka långsiktigt. Sedan har vi också en kultur som är tillåtande, där vi är bra på att tänka fritt och samverka.

Vad blir din största utmaning under 2020?

ANNONS

– Vi har ju slagit ihop ett stort antal institut under de senaste åren. Och vi fortsätta växa massa nästa år också. Dessutom ska vi etablera vår nya testbädd för elektromobilitet på Lindholmen, som heter Seel. Det är viktigt att den blir bra.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS