"Till slut måste man köpa ändå"

ANNONS
|

Tillsammans med hustrun Linda, 29, går han runt på visningen av ett stort trevåningshus i Öjersjö i Partille kommun. De kollar in tomten som vetter mot skogen, det franska köket från 1988 som bedöms vara i behov av renovering och utsikten från de stora vardagsrumsfönstren. Till hösten blir de tre i familjen och sedan en tid tillbaka har de börjat kika efter hus i Landvetter, Mölnlycke och Partille.

– Partille har väldigt bra läge. Det är nära stan, men ändå nära till naturen, säger Linda Liljenvald.

Många andra verkar hålla med henne. Priserna på villor och radhus i Partille har ökat med sex procent jämfört med förra året. Samma ökning hade Lerum och Kungsbacka, medan den i Mölndal låg på hela åtta procent. Det kan jämföras med Göteborg som hade en ökning på fyra procent.

ANNONS

– Det är väldigt högt tryck härute. Här i Öjersjö och i Sävedalen spelar det nästan ingen roll vad det är för typ av hus, allt går fort att sälja här. Barnfamiljer vill ofta inte bo mitt i stan utan söker sig lite utanför, säger Gunilla Lindström som är mäklare på Märklarhuset och håller i husvisningen i Öjersjö.

Knappt fyra och en halv miljon kronor står som accepterat pris för visningsvillan. Vad slutpriset landar på vågar makarna Liljenvald inte sia om.

– Det är svårt att veta. På den förra visningen vi var på tyckte vi att redan utgångspriset var dyrt, men sedan steg det väldigt. Det här huset kräver också en del renovering, säger Linda Liljenvald.

Både hon och Jonatan är utbildade ekonomer och ger intryck av att ha hängt med rätt bra i debatten om bostadsmarknaden. Ändå är det inte helt lätt att veta hur man ska tänka kring husköp.

– Man vill ju helst inte tänka på en ränta runt 4-5 procent, kalkylen blir ju roligare med den ränta vi har nu. Samtidigt så vet man ju att den inte kommer fortsätta vara såhär låg och det måste man ha med i beräkningarna, säger Jonatan Liljenvald.

Att huspriserna bara fortsätter uppåt är något han har funderat över och han ser risker med den höga skuldsättningen hos hushållen, om det skulle bli en långvarig lågkonjunktur i Sverige och arbetslösheten går upp.

ANNONS

– Det är omöjligt att säga hur det kommer se ut i framtiden, men man kan ju inte vänta hur länge som helst heller. Det är väl bara att inse att man kommer vara skuldsatt resten av livet, det är ju så det ser ut i dag.

ANNONS