Det kan bli stopp för att fiska strömming och sill i Östersjön. Arkivbild.
Det kan bli stopp för att fiska strömming och sill i Östersjön. Arkivbild. Bild: Leif R Jansson / TT

Tidöpartierna: Nej till EU:s sillstopp

EU-kommissionen vill se ett totalt förbud mot att fiska sill och strömming i Östersjön. Det motsätter sig den svenska regeringen. Nästa vecka inleds förhandlingarna.

ANNONS
|

Nästa vecka träffas EU:s fiskeministrar och då ska nästa års kvoter för Östersjön beslutas.

Inför mötet har EU-kommissionen meddelat att man helt vill stoppa allt riktat fiske av sill och strömming i centrala Östersjön och Bottniska viken. Undantag görs för bifångst som inte kan undvikas vid annat fiske.

Nu meddelar regeringen och Sverigedemokraterna att man motsätter sig stoppet.

Vill ha stora sänkningar

"Om det blir verklighet läggs en våt filt över Sveriges kustnära, småskaliga fiske. Det är ett fiske som många gånger utgör livsnerven i våra attraktiva kustsamhällen, bland annat genom arbetstillfällen, och som bär upp traditioner som vi värderar högt", skriver de i en debattartikel i Aftonbladet.

ANNONS

Landsbygdsminister Peter Kullgren säger till TT att regeringens argument bygger på Internationella havsforskningsrådets (ICES) rekommendationer.

– De föreslår i stället betydliga sänkningar, vilket vi tycker är bra. Vi vill ha lågt satta kvoter och jag skulle tro att vi kommer att driva den lägst satta linjen av länderna runt Östersjön, säger han.

Enligt Peter Kullgren betyder däremot ett totalförbud av riktat fiske att det inte blir någon fisk för mänsklig konsumtion.

– Det blir ingen surströmming, inga strömmingsrullar. Det blir ett enormt hårt slag mot det traditionstyngda kustfisket, säger han.

Han vill inte säga hur stor kvot Sverige kommer att lägga på förhandlingsbordet.

Förbud gynnar trålare

TT: Hur kan man garantera att kvoten i så fall går just till det kustnära fisket, och inte till stora trålare?

– Nu förhandlar ministerrådet de totala kvoterna. Sedan kommer fördelningen att ske i vidare led. Det är Havs- och vattenmyndigheten som fördelar kvoterna lokalt. Det som är viktigt för oss nu är att vi verkligen vill ha begränsade kvoter.

Enligt Peter Kullgren skulle ett förbud mot riktat fiske snarare gynna stora trålare, som då får plocka upp sill och strömming som biprodukt till skarpsillen.

– Det blir då en liten andel av skarpsillen, som allt som oftast används till annat än humankonsumtion. Det känns som ett slöseri, säger han.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS