Tidöpartierna: Gör de första 300 000 kronorna på ISK skattefria

Gör de första 300 000 kronorna investerade på ISK-konton skattefria. Det föreslår Tidöpartierna i en debattartikel i Aftonbladet. Förslaget remitteras under måndagen.

ANNONS
|

”Skattesänkningen som remitteras motsvarar upp till 3 150 kronor per år. Sammantaget berör förslaget omkring 3,5 miljoner sparare. Tre av fyra av dessa skulle med förslaget helt undantas beskattning på sitt ISK” skriver finansminister Elisabeth Svantesson (M) tillsammans med Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson (SD), Hans Eklind, ekonomisk-politisk talesperson (KD) och Cecilia Rönn, ekonomisk-politisk talesperson (L).

Om förslaget blir en del av budgetpropositionen för 2025 bestäms dock av det ekonomiska läget och reformutrymmet, skriver företrädarna.

ISK är en sparform där du kan investera i exempelvis aktier och fonder utan att behöva betala skatt på eventuella vinster eller utdelningar. Du får inte heller göra avdrag för förluster. Istället betalar alla en schablonskatt på hela det investerade beloppet, oavsett hur investeringarna utvecklas. Schablonskatten baseras på statslåneräntan och ISK-sparande har länge varit lönsamt eftersom räntan varit låg samtidigt som börsen stigit i värde. Nästa år väntas ISK-skatten dock öka rejält, eftersom statslåneräntan är högre.

ANNONS

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger och Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS