Strejken mot Tesla fortsätter. På tisdag bryter eventuellt Transports hamnblockad ut. Arkivbild.
Strejken mot Tesla fortsätter. På tisdag bryter eventuellt Transports hamnblockad ut. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Tesla möter blockaden med inställda transporter

Tesla ställer om sina transporter av bilar till Sverige för att möta hotet om Transports hamnblockad.
– De har redan hanterat det i hamnarna, i pålastningshamnen, säger Måns Frostell, vd för Södertälje hamn.

ANNONS
|

GP har tidigare konstaterat att Transport-facket meddelat att de inför sympatiåtgärder med IF Metalls strejk hos Tesla, efter att det amerikanska elbilsmärket inte velat teckna kollektivavtal. Det handlar om att de inte tänker lossa Teslabilar i Göteborgs hamn och en rad andra hamnar. Även Svenska Hamnarbetarförbundet har övervägt åtgärder.

Fyra hamnar är nu satta i Teslablockad: Malmö, Göteborg, Trelleborg och Södertälje. Transport kommer från tisdagen inte att lossa några Teslabilar.

Frågan är vilken effekt det får.

I Södertälje hamn brukar det vanligtvis komma ett fartyg i veckan med Teslabilar. Men i nuläget väntas inga transporter med det aktuella bilmärket, enligt Måns Frostell.

ANNONS

Hur de andra hamnarna drabbas har han ingen större koll på.

– Men jag skulle gissa att de (Tesla) inte skickar på några bilar, det är ju risk att de inte får av dem, säger han.

Lika i andra hamnar

I Trelleborgs hamn är läget detsamma. Det brukar komma ett antal fartyg i veckan, lastad med Tesla, senast i helgen.

– Med hänsyn till situationen kommer det inte att komma några nya från och med i morgon om man inte lyckas komma överens i förhandlingarna, säger Trelleborgs hamns vd Jörgen Nilsson.

Även från Malmö hamn är beskedet detsamma. Kommunikationschef Ulrika Prytz Rugfelt hälsar att det i nuläget inte finns några Teslavolymer inbokade kommande vecka.

Effekt ändå

Transport har inte någon säker vetskap om var, när och hur Tesla försöker få in sina bilar i Sverige. I ett normalläge, utan blockaden, borde ett fartyg komma lastat med amerikanska Tesla till Malmö hamn på tisdag, enligt facket.

Men även om det inte kommer några bilar till de aktuella hamnarna, så har blockaden fått effekt, enligt Elin Lörnbo, pressansvarig på Transport. Det blir krångligare för företaget.

I den primära konflikten mellan Tesla och IF Metall fortsätter förhandlingarna på måndagen. Fackets krav är kollektivavtal, något företaget motsätter sig.

I bakgrunden pågår fackets strejk mot Teslas serviceavdelningar runt om i landet. Hur många som faktiskt strejkar är fortsatt höljt i dunkel. Dessutom är Teslabilar satta i blockad på ett 20-tal allmänna verkstäder där även andra bilar repareras.

ANNONS

LÄS MER:Utvidgad strejk mot Tesla –blockerar verkstäder

LÄS MER:Hamnarbetarnas ombud: ”Bilarna blir kvar på båten”

LÄS MER:Klarna-avtal kan få Tesla att ändra taktik

ANNONS