Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Mats Schagerström/TT
Bild: Mats Schagerström/TT

Telia sätter stopp för bluffsamtal

Bluffsamtal där människor luras att ringa upp utländska nummer är ett stort internationellt problem.
Som en av de första operatörerna i världen har Telia börjat blockera bluffmakare från att nå företagets kunder.

Du har säkert råkat ut för bluffen – du får ett samtal från Seychellerna, Somalia eller Tunisien, men samtalet avslutas efter bara någon sekund. Så gör bedragarna i hopp om att få människor att ringa upp mot höga kostnader.

Det är oklart exakt hur länge problemet funnits, men enligt Telia har samtalen ökat under de senaste tio åren.

Men med hjälp av en algoritm som upptäcker beteendet hoppas nu Telia kunna blockera en stor del av bluffsamtalen.

– Vår algoritm upptäcker mönstret som robotarna följer och blockerar de nummer som robotarna ringer ifrån, säger Staffan Åkesson, teknikchef på Telia.

Effektiv teknik

Tekniken har nyligen införts i Telias svenska nät och har redan visat sig vara effektiv.

– Det är inte ett hundraprocentigt skydd då bluffmakarna hela tiden byter både land och nummerserier. Men det tar bort en stor del av den här volymen, och vi tror oss kunna blockera upp till 90 procent av samtalen.

Blockeringen mot bluffsamtalen är framtagen av företagets egna säkerhetsspecialister. Förutom i Sverige kommer den att införas i Telias nät i Norge, Finland, Danmark, Litauen, Estland, och Lettland.

Jan Olsson, kriminalkommissarie på polisens nationella it-bedrägericenter ser positivt på att Telia nu tar steget och motverkar bluffsamtalen.

– Rent juridiskt har mobiloperatörerna inget ansvar för det här, men de känner nog att de vill ta ett moraliskt ansvar. Och det är ju toppen om vi tillsammans kan motverka det här.

Trots att polisen flera gånger varnat för att ringa upp okända nummer från utlandet är det många som går på bluffen.

– Det är väldigt vanligt att man ringer upp samtal slentrianmässigt utan att titta på nummerpresentatören. Vissa kanske har ett jobb där man har många internationella kontakter och reflekterar inte särskilt mycket över vilket land samtal kommer ifrån.

Små summor

Hur stora summor kan egentligen bedragarna komma över? Oftast handlar det om någon enstaka krona, menar Jan Olsson. Men enligt Telia har det i vissa fall landat på 20 kronor per minut.

– Uppringaren får betala taxan till landet som hamnar på telefonräkningen. Kostar det åtta kronor kanske operatörerna får en krona, och i sista led kan en ful fisk få en femtioöring eller en enkrona, säger Jan Olsson.

Vinsten ligger i stället i att bedragarna ringer samtal i sådana volymer att det i längden resulterar i ett större belopp.

– Även om kostnaden för samtalen i viss mån går till mobiloperatörerna kan man inte påstå att de tjänar några pengar eller gör vinst på bluffsamtalen, anser Jan Olsson.

Det har dessutom hänt att Telia och andra operatörer ersatt sina kunder för samtalskostnaderna.

I vissa fall har vi återbetalat till våra kunder. Men vi har ingen generell policy kring det utan det har varit i goodwillsyfte, säger Stefan Åkesson.

Fakta: Samtal från utländska nummer

Om du blir uppringd av ett utländskt nummer ska du inte svara om du inte förväntar dig ett samtal. Om du har ett missat samtal som inleds med ett utlandsnummer bör du inte heller ringa upp. Samtalet är troligen ett bedrägeri och du riskerar att bli av med stora summor pengar.

Källa: Polisen.se

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.