Studentflak på rad vid Slussen i Stockholm. Arkivbild.
Studentflak på rad vid Slussen i Stockholm. Arkivbild.

Tänk efter före studentflaket

ANNONS
|

”Sjungom studentens lyckliga dag…” är det många som kommer att brista ut i de kommande dagarna, innan de hoppar på ett lastbilsflak för att fira med sina klasskompisar.

Men varje år inträffar det också olyckor i samband med att studenter åker på flak. Den som blir skadad i samband med en flakfärd kan normalt sett få ersättning från bilens trafikförsäkring.

- Både föräldrar och barn ska tänka på att det inte är helt riskfritt att åka på sådana här lastbilsflak eller andra farkoster. Men när den registrerade lastbilen rullar så är det trafikförsäkringen som ska ersätta eventuella skador om man exempelvis ramlar av flaket. Men står bilen stilla då får man förhålla sig till en egen olycksfallsförsäkring, säger Peter Stark, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå.

ANNONS

Alla fordon ska ha en trafikförsäkring. Men skulle fordonet trots det sakna en sådan kan den drabbade vända sig till Trafikförsäkringsföreningen, och få ersättningen via den.

Beroende på när olyckan inträffar kan du också få ersättning från din egen olycksfallsförsäkring.

Skulle det bli en vild studentmottagning där något går sönder eller försvinner kan det däremot vara svårare att få ersättning från sitt försäkringsbolag.

Många skador i hemmet omfattas av hemförsäkring, men det gäller oftast inte om inbjudna gäster ligger bakom.

- För inbjudna människor gäller varken stöldskyddet eller skyddet mot skadegörelse i samband med stöld i hemförsäkringen. Det enda i försäkringsväg man kan få ersättning ur är själva vållarens hemförsäkring, men då måste man veta vem det är som orsakat skadan, säger Peter Stark.

TT

Fakta: Student

Hur många personer som tar studenten varierar något från år till år. Förra året var det drygt 80000.

På grund av många flakolyckor har polisen på senare år blivit hårdare och de ekipage som inte uppfyller säkerhetsreglerna stoppas. Till exempel finns krav på skyddsräcken som är minst 110 centimeter och maxhastigheten är 20 kilometer i timmen.

Källa: Skolverket, Polisen

ANNONS