Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

2 800 personer reste via Göteborg Landvetter Airport i april 2020. Arkivbild. Bild: Robin Aron
2 800 personer reste via Göteborg Landvetter Airport i april 2020. Arkivbild. Bild: Robin Aron

Swedavia tappar halv miljard i månaden

Resandet via Landvetter flygplats minskade med 99 procent i april i år, jämfört med samma månad förra året. Totalt minskade trafiken på Swedavias flygplatser med 98 procent i april i år – och bolaget tappar nu 500 miljoner kronor i intäkter varje månad.

I april förra året reste en halv miljon människor via Landvetter flygplats. Under samma månad 2020 var motsvarande siffra bara 2 800 – vilket innebär en minskning med hela 99 procent.

Coronapandemin fortsätter att påverka vårt resande och runtom i världen ekar flygplatser i princip tomma. Hela resebranschen drabbas hårt av krisen och statliga Swedavia, som äger och driver tio flygplatser i Sverige, är inte något undantag.

Enligt ny trafikstatistik från Swedavia minskade det totala resandet via bolagets tio flygplatser med 98 procent under april i år jämfört med april förra året.

LÄS MER: Ödesmättad stämning på Landvetter: "Som en skräckfilm"

I princip förlorat samtliga rörelseintäkter

I april i fjol hade flygplatserna drygt 2,2 miljoner utrikesresenärer, och drygt 1 miljon flög inrikes. Under samma månad i år reste 37 500 utomlands och 20 500 reste inrikes.

Två av bolagets flygplatser, Stockholm Airport och Ronneby Airport, saknade helt reguljärtrafik i april 2020.

– Vi befinner oss i en samhällskris som saknar motstycke och det är en synnerligen utmanande situation för Swedavia. Just nu har vi i princip förlorat samtliga rörelseintäkter och tappar därmed cirka en halv miljard kronor i intäkter varje månad, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef, i en skriftlig kommentar.

LÄS MER: SAS börjar flyga mellan Landvetter-Arlanda igen

Räknar inte med återhämtning i närtid

Swedavia har vidtagit en rad åtgärder för att anpassa sig till den rådande situationen, bland annat genom att minska sina kostnader. I mars meddelade bolaget att de varslar 800 medarbetare och korttidspermitterar 1 900 av bolagets tillsvidareanställda medarbetare.

– Även om vi nu ser tidiga tecken på att ekonomier öppnar upp och att flygbolag planerar för att återuppta en viss trafik, så är osäkerheten om marknadsläget och när restriktioner kan upphävas fortfarande mycket stor. Vi räknar därför inte med att flygtrafiken återhämtar sig i någon större utsträckning under de närmaste månaderna, säger Jonas Abrahamsson.

LÄS MER: Wizz Air börjar flyga igen – kräver att resenärer bär ansiktsmask

Swedavia äger och driver 10 flygplatser i Sverige. De omsätter drygt 6,2 miljarder kronor per år. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT
Swedavia äger och driver 10 flygplatser i Sverige. De omsätter drygt 6,2 miljarder kronor per år. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Stockholm Arlanda Airport

April 2020 – 46 000 resenärer

April 2019 – 2 miljoner resenärer

Minskning: 98 procent

Göteborg Landvetter Airport

April 2020 – 2 800 resenärer

April 2019 – 500 000 resenärer

Minskning: 99 procent

Totalt Swedavia

April 2020 – 63 000 resenärer

April 2019 – 3,2 miljoner resenärer

Minskning: 98 procent

Källa: Swedavia

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.