Camilla Hilmersson, till vänster, visar upp en sten som ryckts upp där vildsvinen bökat. Inte sällan fastnar stenarna och förstör maskiner under tröskning och orsakar feljäsning i ensilaget.
Camilla Hilmersson, till vänster, visar upp en sten som ryckts upp där vildsvinen bökat. Inte sällan fastnar stenarna och förstör maskiner under tröskning och orsakar feljäsning i ensilaget. Bild: Suvad Mrkonjic/TT

Svinen kostar dem nära halv miljon om året

När de bökar förstörs vall, spannmål och naturbetesmarker. I minst tio år har vildsvinen gäckat Tobias Holmqvist och Camilla Hilmersson, som driver varsitt lantbruk i Skarmansmåla i Småland.

ANNONS

På hösten när spannmålen är mogna är problemen som störst.

– Spannmål har vi nästan slutat odla, vi får inte ha det ifred. Skulle vi låta det stå tills vi behöver tröska vet vi att det försvinner, säger Camilla Hilmersson.

Det går tydligt att se var vildsvinen bökat. Kvar är bara tuvor av gräs, jord och stora stenar. Stora jordkakor och stenar följer med in i ensilaget under tröskning. Det orsakar en feljäsning i processen och kan göra kor sjuka, förklarar hon.

Vildsvinen hotar också den biologiska mångfalden när de förstör naturbetesmarker som inte går att återställa.

– Det tar väldigt många år för markerna att återhämta sig, och i många fall är det inte ens möjligt.

ANNONS

Stora förluster

Skadorna innebär hundratusentals kronor i förluster årligen, uppskattar både Tobias Holmqvist och Camilla Hilmersson.

– Det är nästan en halv miljon om året i skördeförluster och reparationskostnader. Vi måste reparera skador både på grödorna och dessutom åtgärda maskinskador, säger Camilla Hilmersson.

Skadorna motsvarar 20–25 procent av arealen.

– Vi skulle vilja se att det minskar till fem procent, det hade varit lättare att hantera. Att problemet skulle försvinna känns utom räckhåll, eftersom regeringen vill att vildsvinen ska få finnas kvar, säger Tobias Holmqvist.

"Fullständig explosion"

Mängden vildsvin gått upp och ner, det minskade för några år sedan för att ta en tvärvändning förra året, upplever de båda.

– I fjol fullständigt exploderade det, efter en mild vinter och mycket ekollon, säger Tobias Holmqvist.

Han och Camilla upplever att vildsvinen har kommit söderifrån och etablerat sig uppåt i landet där det finns skog, åkrar och betesmarker. Det finns väldigt stora lokala variationer.

– Det är jakten som avgör om man klarar sig från vildsvin eller inte. Där de lämnas ifred blir vildsvinen ett stort bekymmer, säger Tobias Holmqvist.

Att stängsla ut djuren är en oerhört dyr investering, menar Camilla Hilmersson.

– Vi har duktiga jägare omkring oss, och ett rätt högt tryck på avskjutningen. Men vildsvinen har blivit för många. Det skulle behövas ett högre jakttryck och avskjutning av hondjur.

ANNONS

Fanny Hällegårdh/TT

Tobias Holmqvist uppskattar att skadorna motsvarar 20-25 procent av den totala arealen på hans marker. 'Vi skulle vilja se att det minskar till fem procent'
Tobias Holmqvist uppskattar att skadorna motsvarar 20-25 procent av den totala arealen på hans marker. "Vi skulle vilja se att det minskar till fem procent" Bild: Suvad Mrkonjic/TT
Vildsvinen hotar den biologiska mångfalden när naturbetesmarker förstörs. Markerna tar många år att återställa, och i vissa fall är det omöjligt.
Vildsvinen hotar den biologiska mångfalden när naturbetesmarker förstörs. Markerna tar många år att återställa, och i vissa fall är det omöjligt. Bild: Suvad Mrkonjic/TT
Bökandet resulterar i nästan en halv miljon om året i skördeförluster och kostnader för att reparera maskinskador.
Bökandet resulterar i nästan en halv miljon om året i skördeförluster och kostnader för att reparera maskinskador. Bild: Suvad Mrkonjic/TT
ANNONS