Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Köttimporten minskar. Arkivbild. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Svenskens kötthunger minskar

Fläsk, biff och köttfärs hamnar inte lika ofta på tallriken som förr. Och det kött vi äter är i större utsträckning svenskt, visar ny statistik från Jordbruksverket.

Förbrukningen av importerat kött minskar, liksom vår totala köttförbrukning, enligt Jordbruksverkets statistik för första halvåret i år.

Under januari till och med juni i år minskade den totala köttförbrukningen med 3,1 procent jämfört med samma period i fjol, men importen minskade ännu mer.

Detta är en trend som började 2014, berättar Åsa Lannhard Öberg, jordbrukspolitisk utredare på Jordbruksverket.

Äter mer svenskt

Sedan 2017 har den totala förbrukningen minskat, men minskningen gäller bara det importerade köttet. Det gör att Sverige blir mer självförsörjande på kött. Bottenåret var 2013, då vi bara producerade omkring 61 procent av vår konsumtion. Nu är siffran uppe i 67-68 procent.

– Redan 2014 började importen av griskött minska. Då var det antibiotika och MRSA-bakterier som var aktuella, och konsumenterna reagerade.

Framför allt är det importen av griskött från Danmark som påverkades, där mycket av det importerade grisköttet kommer ifrån.

– Sedan har de andra köttslagen följt efter, säger hon.

Bakom vår minskade kötthunger kan det dock finnas fler orsaker, förklarar hon. Dels att vi vill äta mer klimatsmart, dels hälsoaspekter.

Grispriser går upp

Importminskningen har också flera förklaringar. Handelskonflikter, utbrott av afrikansk svinpest i Kina och olika politiska beslut i Brasilien har gjort att handelsströmmarna för kött har kastats om.

– Svinpestutbrottet i Kina har fått priserna på griskött i bland annat EU att skjuta i höjden. Stor efterfrågan på importerat griskött i Kina gör att importtrycket på Sverige minskat.

Men den låga kronkursen har också betydelse, tror hon. Den gör det dyrt att importera kött.

När det gäller importerat nötkött är de största länderna Irland, Tyskland och Nederländerna. Men det kan vara lurigt med importstatistik, för det är bara det sista landet som anges. 40 procent av det nötkött som importeras till EU kommer från Brasilien, men direktimporten till Sverige är liten. Ändå finns det gott om brasilianskt kött i svenska köttdiskar.

– Det kan komma till Sverige via något annat land. Det är lurigt med den här karusellhandeln, säger Åsa Lannhard Öberg.

Johanna Cederblad/TT

Köttförbrukningen minskade med 3,1 procent under det första halvåret i år, jämfört med samma tid i fjol. Importen av kött minskade för alla olika köttslag ännu mer. Importminskningen av griskött var 5,8 procent, av nötkött 4,2 procent och matfågel 3,1 procent.

Under första halvåret i år förbrukade vi i genomsnitt 15,6 kilo griskött per person, 11,9 kilo nötkött, 0,76 kilo lamm och 11,1 kilo fågel. Förbrukning är inte samma sak som konsumtion, ungefär hälften av det förbrukade köttet hamnar på våra tallrikar.

Källa: Jordbruksverket