Snart är det dags. Arkivbild.
Snart är det dags. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Svenskarna vill ha mer regler på sjön

Å ena sidan frihet, å andra sidan mer tvång. Svenskarna har sagt sitt om sjölivet – de vill ha båtregister, krav på körkort och flytväst.
– Jag upplever att de efterfrågar mer ordning och reda i båtlivet, säger Lars-Göran Nyström på Transportstyrelsen.

ANNONS
|

Var femte år gör Transportstyrelsen en större studie av svenskarnas förhållande till sjö- och båtliv. Cirka 6 000 har svarat på diverse frågor.

Nästan sex av tio svarar att de vill se obligatoriska förarintyg. För fem år sedan var den siffran knappt fem av tio. För enbart vattenskotrar är det ännu fler som vill se någon form av körkort, något som också regeringen är på väg att driva igenom.

En majoritet av svenskarna vill också se krav på flytväst på. Dessutom vill hela åtta av tio se ett obligatoriskt båtregister.

– Det tror jag har att göra med stölder, säger Lars-Göran Nyström, sjösäkerhetssamordnare på Transportstyrelsen.

ANNONS

Register och skatt

Motståndarna brukar anföra att ett båtregister öppnar för staten att införa en båtskatt. Men just den frågan eller kopplingen finns inte med i frågebatteriet.

Frihet och natur står överst på båtfolkets prioritetslista varför de beger sig ut på vattnet. Att så många ändå vill ha fler pekpinnar på sjön kan ses som aningen motsägelsefullt.

– Ja, det kan man tycka. Men det är många nya yngre människor som kommit till och som har en annan inställning, säger Lars-Göran Nyström.

Tvetydig pandemieffekt

Att pandemin fick fler svenskar att bege sig ut på sjön är ett ganska väletablerat faktum, något också svaren ger delvis stöd för. Fler har köpt båt, fler har hyrt och fler har utnyttjat sin egna båt än i tidigare undersökningar. Tre av tio vistades på en fritidsbåt förra sommaren, en betydligt högre andel än för fem år sedan då 23 procent svarade så.

Men det är inte alls bara en pandemieffekt. För samtidigt som 17 procent av svenskarna angav att de tillbringade mer tid på sjön som en coronaeffekt, var det lika många som avstod livet på vatten av samma skäl. Det talar för att det rent allmänt har blivit mer populärt att vistas på båt sedan 2015, då den förra undersökningen gjordes, och att det blir fortsatt välfyllda fjärdar även kommande sommar.

ANNONS

– Ja, det är mycket som talar för det, säger Lars-Göran Nyström.

Olle Lindström/TT

Här hade besättningen förhoppningsvis flytväst på. Ett båtregister gör övergivna båtar lättare att hitta, enligt Transportstyrelsen. Arkivbild.
Här hade besättningen förhoppningsvis flytväst på. Ett båtregister gör övergivna båtar lättare att hitta, enligt Transportstyrelsen. Arkivbild. Bild: Emil Langvad/TT

Fakta: Svenskarna och båten

Det finns i Sverige cirka 948 900 fritidsbåtar, varav cirka 864 200 är i sjödugligt skick.

Nästan hälften av dessa är småbåtar, som exempelvis kajaker, roddbåtar och små öppna båtar med motor under 10 hk.

Så här svarar svenskarna på några frågor:

77 procent uppger att de alltid har på sig flytväst, vilket är en ökning med sju procentenheter jämfört med 2015. En stor majoritet, 70 procent, bland dem som är ute i fritidsbåt är positiva till en lag om obligatorisk flytväst.

80 procent är ganska eller mycket positiva till ett obligatoriskt båtregister, medan 14 procent är negativa.

58 procent svarar att de gärna ser ett generellt krav på förarintyg för båt. 78 procent vill se obligatoriskt körkort för vattenskoter. 84 procent tycker att det borde finnas en åldersgräns för att köra snabbare motorbåt (över 15 knop).

83 procent är positivt inställda till lagen om sjöfylleri.

Studien bygger på 6 000 genomförda intervjuer under perioden oktober-november 2020, där cirka 15 000 inledningsvis tillfrågats om att vara med.

Källa: Transportstyrelsen

ANNONS