Toapapper, pasta och konserver gick åt i rask takt när det nya coronaviruset slog till mot Sverige. Nu syns en ny effekt hos livsmedelsförsäljarna: svenskarna handlar bakingredienser i ovanligt stora mängder.
LÄS MER: Matbutiker vittnar om rekordförsäljning när göteborgarna hamstrar
LÄS MER: Krisande kondiset tar fikabrödet till stammisarna
Paulig, som äger kryddmärket Santa Maria, uppger att försäljningen av kanel har ökat med 60 procent under det senaste veckorna. Man säljer två och en halv gånger mer jäst än vanligt och försäljningen av kardemumma har ökat med 50 procent.
Eva Berglie, kommunikationschef på Paulig, konstaterar att svenskarna verkar baka mer än vanligt under coronakrisen:
– Dagligvaruhandeln i allmänhet har ju sett en bunkringseffekt, speciellt under de första veckorna efter att coronautbrottet slog igenom i Sverige. Men jag tror också att folk helt enkelt bakar mer. Man har mer tid hemma och mer tid med barnen som kanske tycker det är roligt att baka, säger hon.
Ingen brist på kryddor hos leverantörerna
Men trots försäljningsökningen finns i nuläget ingen stor risk för att det ska bli brist på någon av varorna, enligt henne.
– Det finns många aspekter i det. Dels handlar det om att våra medarbetare ska hålla sig friska och att de som jobbar i produktion och lager ska kunna göra det på ett tryggt sätt. Sedan odlar man förstås inte så mycket kanel i Sverige. Vi importerar kryddor från runt 40 länder och leverantörskedjor i många branscher möter utmaningar nu. Men för våra kryddleveranser har det faktiskt inte varit några stora störningar hittills. Indien till exempel är ett viktigt kryddland och där har det fungerat bra, säger Eva Berglie.
LÄS MER: Digital torghandel ska hjälpa handlare genom krisen

Så jäser du degen bäst
Konditorn Fredrik Borgskog säger att han föredrar kardemummabullar framför kanelbullar. Vanligaste misstaget, menar han, är att man jäser degen för kort tid, samt bakar bullarna för länge i ugnen.
– Men hemma sätter man ju oftast degen samma dag och bakar av. Men om man vill få en snyggare och godare bulle tycker jag man ska kalljäsa degen dagen innan och sen snurra upp den dag två.
Han nämner en viktig skillnad i bakprocessen mellan de två bullarna.
– För kanelbullen brukar jag blanda ihop smör, socker och kanel. Men i kardemumman blandar jag bara smör och mandelmassa, sedan strör jag ut och blandar med socker och kardemumma för att få den goaste karamelltonen på bullen.
Svårt att sia om läget efter krisen
Eva Berglie menar att det varit omöjligt att förutse de förändrade konsumtionsmönstren – och kanske kommer de att kastas om igen när krisen avtar.
– Är det så att man har bunkrat kanske försäljningen kommer att gå ner framöver. Kanske har man fastnat för att baka och kommer att fortsätta att göra det i större utsträckning än förut. Det är omöjligt att veta hur det kommer att bli, säger hon.
Missa inte det senaste från GP Ekonomi!
Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.
Din ekonomi i det nya ekonomiska läget
Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.
Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.