Mindre pengar att spendera på semestern, enligt Nordeas undersökning. Arkivbild.
Mindre pengar att spendera på semestern, enligt Nordeas undersökning. Arkivbild. Bild: Marcus Ericsson/TT

Svenskarna drar ned semesterbudgeten

Ännu ett dystert besked för turistbranschen. Svenskarna planerar att dra ned på semesterbudgeten med närmare 30 procent i år jämfört med förra året.
– Man vill spara pengarna för framtiden, säger Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson.

ANNONS

Coronapandemin slår hårt mot svenskarnas semesterekonomi. De som Nordea tillfrågat planerar för en 27 procent lägre semesterbudget än förra året. I år är den genomsnittliga kassan 13 600 kronor, att jämföra med fjolårets 18 500 kronor.

– Man kunde ana att det skulle bli en lägre budget för många i sommar, men den här nivån är överraskande låg, säger Ingela Gabrielsson.

ungefär en fjärdedel, 24 procent, av de som deltog i undersökningen vittnar om att situationen som följt av coronaviruset haft en negativ påverkan på möjligheterna att finansiera semestern i sommar. Värst drabbade är unga vuxna mellan 18 och 29 år. Bland dem har var tredje en tuffare semesterekonomi.

ANNONS

– Vi är oroliga för ekonomin och det avspeglas tydligt i dessa siffror. Vi känner att man måste vara försiktig. Man kanske frågar sig hur hösten blir. Kommer mitt jobb finnas kvar? Var händer med permitteringar? Kommer det vaccin?, säger Ingela Gabrielsson.

Drar ned på kassan

Som känt lider många branscher i krisen och flera företag erbjuder inte sommarjobb i samma utsträckning som tidigare, vilket inte minst slår mot unga.

– Företagen är väldigt försiktiga och drar tillbaka den här typen av tjänster. Unga som är nyutexaminerade från universitet eller tagit studenten kan få extra svårt att hitta jobb, och då är det klart att man kanske prioriterar att dra ned på semesterkassan, säger Ingela Gabrielsson.

– Det är samtidigt viktigt för samhällets ekonomi att vi vågar göra saker och inte håller för hårt i plånboken, men det kan man inte begära om folk inte har jobb.

Var ärlig

Tidigare år har sparade pengar varit den främsta källan till semesterkassan. Men inför sommaren uppger 68 procent att pengarna tas från lönen och 55 procent att de använder sparpengar.

– Man kanske har fått ta av sparpengarna under vårens tuffa situation, eller att man vill spara pengarna inför framtiden, säger Ingela Gabrielsson.

I dagsläget ser det ut som att många kommer semestra i Sverige, vilket gör att man kanske inte har lika bra koll på hur mycket man kan spendera, som när man åker utomlands och då har en mer planerade budget, enligt Gabrielsson.

ANNONS

– Titta igenom er ekonomi. Var ärlig med vilken budget ni har råd med och sätt ett tak. Därifrån kan ni planera er ledighet och se vad som är möjligt. För det är också självklart viktigt att man får vila upp sig, särskilt efter den här våren, och ladda batterierna inför hösten.

Åsa Johansson/TT

Fakta: Genomsnittlig semesterkassa

Genomsnittlig semesterkassa, enligt Nordea:

Källa: Nordea

Fakta: Om undersökningen

Undersökningen har genomförts med webbintervjuer i Kantar Sifos onlinepanel. 1 003 personer har deltagit i undersökningen som gjordes 19–26 maj 2020.

Källa: Nordea

ANNONS