Rolexklockor är populärt att pantsätta. Arkivbild.
Rolexklockor är populärt att pantsätta. Arkivbild.

Svenskar pantsätter dyrgripar som aldrig förr

Högkonjunkturen gör att svenskarna lånar mer på pantbanken. Populärt är att pantsätta guld, klockor – och handväskor.

ANNONS
|

Året som gick var ett rekord i Pantbankens 151 år långa historia. Varor till ett värde av 720 miljoner kronor pantsattes, jämfört med 677 miljoner kronor 2016.

Men fler människor tar inte ut lån.

- Det blir större och större lån, man vet att man har pengar och vet att man har råd att hämta tillbaka det, säger Peter Sundström, vd på Pantbanken.

ANNONS

Ny trend med väskor

Priserna på de varorna som företaget låter värdesätta, som exklusiva klockor, stiger också i värde, enligt vd:n.

- Folk spekulerar litegrann och köper på auktion och det ser vi som en trend som vi sett i andra högkonjunkturer, säger Peter Sundström.

Populärt att pantsätta är just klockor men även guld, smycken och konst.

- Det har blivit mycket mer klockor, framförallt Rolexklockor och de som är lite mer vintage, samlarsorter. Sedan ser vi en annan trend där det blir mer exklusiva accessoarer, som handväskor. Det såg vi inte alls för tio år sedan, säger Peter Sundström.

Genomsnittslånet uppgick till 6483 kronor 2017, jämfört med 6079 kronor under 2016.

Inget yrke på utdöende

Fler kvinnor än män sätter in varor på pant, vilket beror på att kvinnor i större utsträckning har guld hemma, enligt vd:n. En kvarts miljon svenskar går till pantbanken regelbundet.

ANNONS

- Ibland tror jag att vi har ett yrke på utdöende, att pantbanken i en digitaliserad värld ska bli obsolet, men så har det verkligen inte varit. Det är ett lite unikt lånesätt att man inte hamnar i en skuldfälla utan det är bara varan som är säkerhet, säger Peter Sundström.

TT

ANNONS