Åter turbulent för amerikanska Gamestop. Arkivbild.
Åter turbulent för amerikanska Gamestop. Arkivbild. Bild: John Minchillo/AP/TT

Svenska småsparare hakar på Gamestop-hysterin

Kursrusningen i Gamestop-aktien har inneburit miljardförluster för hedgefonder som i stället spekulerat i en nedgång.
Svenska småsparare räds dock inte kurssvängningarna. Hos Nordnet och Avanza har aktien varit en av de mest handlade.

ANNONS

Håller historien från 2021 på att upprepas igen? Under måndagen skedde i alla fall åter igen kraftiga kursreaktioner och handelsstopp på New York-börsen gällande datorspelskedjan Gamestops aktie.

Då, i januari 2021, var aktien i fokus när småsparare tog upp kampen mot stora hedgefondförvaltare och lyckades trissa upp värdet på aktien genom en rad samlade aktioner på olika nätforum som till exempel Reddit. I fokus stod Keith Gill, känd under namnet "Roaring Kitty", en av de personer som drev på köpvågen.

Första framträdandet

Samme Keith Gill gjorde nu sitt första framträdande på sociala nätverket X på flera år och det har fått spekulationerna att dra i gång igen och på tisdagen fortsatte trenden, aktien hade vid lunch i New York rusat kring 60 procent.

ANNONS

Även svenska småsparare har hakat på, hos Nordnet var aktien den allra mest handlade och den tredje mest nettoköpta under måndagen. Totalt har man 14 000 kunder som äger aktien, ungefär hälften så många som 2021.

"Utifrån fundamentala faktorer är det svårt att se vad som triggar en uppgång i aktien, och det var samma sak när det begav sig. Vad många sparare fick en dyrköpt läxa i förra gången var att så kallad fundamenta till slut brukar vinna över spekulation", skriver Nordnets sparekonom Frida Bratt i en kommentar till TT.

Hos Avanza med drygt 15 000 ägare av Gamestop var samtidigt bolaget nätbankens näst mest omsatta aktie under måndagen, dock handlade det om små transaktioner. Medianköpet i aktien låg på cirka 340 kronor, uppger Avanza.

"Jag vill verkligen mana till försiktighet vid handel i denna typ av aktie. Det kan vara spännande när värdet på investeringen stiger raketartat men man ska komma ihåg att värdet kan sjunka ännu snabbare", skriver bolagets privatekonom Felicia Schön.

Utfrågning

I efterdyningarna av kursdramatiken 2021 var det också många småsparare som förlorade stora summor och Keith Gill själv frågades ut i USA:s representanthus om vilket ansvar han faktiskt haft.

De nya kursrusningarna har dock fått stora konsekvenser för just dem som småspararna tidigare försökt att ta upp kampen mot, nämligen hedgefonder.

ANNONS

Enligt CNBC förlorade så kallade blankare av aktien motsvarande 9 miljarder svenska kronor, bara under måndagen.

ANNONS