Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Svenska Mässan tvingas ställa in flera mässor

Svenska Mässan stänger pågående Underhållsmässan. Och det står också klart att bland annat Framöver kan Öl- och whiskymässan som skulle hållas i april påverkas. Detta som en följd av att sammankomster med fler än 500 personer stoppas. Från Lisebergs sida meddelade man på onsdagen att man avvaktar, då det dröjer en och en halv månad innan nöjesparken öppnar.

ANNONS
|

Alla sammankomster med över 500 personer förbjuds till vidare för att stoppa spridningen av det nya coronaviruset. Det meddelade regeringen under onsdagen. Beslutet kommer efter en uppmaning från Folkhälsomyndigheten som syftar till att förhindra att människor från olika delar av landet eller omvärlden samlas på en och samma plats. Det gäller till exempel konserter, idrottsevenemang, mässor och konferenser.

LÄS MER:Klart: Inga evenemang med fler än 500 besökare

Pågående mässa stängs

När GP sökte ansvariga på Svenska Mässan under onsdagseftermiddagen svarar kommunikationsdirektören Carina Dietmann skriftligt: ”Vi har tagit del av Folkhälsomyndighetens förslag till regeringen att sammankomster med mer än 500 personer tills vidare inte ska få hållas. Vi kommer att följa detta beslut när det är beviljat av regeringen.”

ANNONS

I ett meddelande efter regeringens beslut förtydligar Svenska Mässan att Underhållsmässan stängs under resten av veckan. ”Utställare, samarbetspartner och kunder kommer att informeras” skriver mässan på sin hemsidan. Man förklarar samtidigt att hotell och restauranger, alltså Gothia Towers, inte påverkas i dagsläget. Mässan meddelar också att man sätter upp tydlig information om åtgärder för att förhindra smittspridning, städar mer frekvent vilket även gäller toaletter. ”Vi har också sjukvårdsutbildad personal vid alla arrangemang” skriver mässan.

Öl- och whiskymässan, som skulle hållits i april i Svenska Mässan, meddelar på sin hemsida att mässan är inställd och att de undersöker senare datum för evenemanget.

”Kommer att få stora konsekvenser”

Senare under denna månad har också Svenska Mässan andra mässor planerade – Nordiska skolledarkongressen och Träffpunkt idrott och EAHP som är en sammankomst för europeiska farmaceuter. I april skulle förutom Öl- och whiskymässan sedan omvårdnadsmässan Life 2020, Seniormässan, Göteborg vin och deli samt Tandhygienistdagarna arrangeras.

Svenska Mässan är en av grundbultarna i evenemangsstaden Göteborg och flera tusen personer väntas till de flesta av dessa evenemang och mässor.

I en skriftlig kommentar till GP skriver Svenska Mässans och Gothia Towers koncernchef: ”Det personliga mötet är kärnan i hela vår verksamhet och vi och hela mötes- och besöksbranschen påverkas naturligtvis stort av gårdagens besked. Vi har förtroende för myndigheternas rekommendationer men beklagar givetvis den uppkomna situationen och hur den påverkar våra utställare, samarbetspartners och besökare...Vi arbetar nu intensivt med att lösa alla de utmaningar som situationen för med sig för alla inblandade parter.”

ANNONS

Från turistbolaget Göteborg & Co:s sida säger presschefen Stefan Gadd:

– Det är klart att det här kommer tå stora konsekvenser, hur stora är omöjligt att säga – det beror ju på hur långvarigt detta blir.

”Det här slår brett”

Forsknings- och utvecklingschefen på Göteborg & Co reagerar på följande sätt.

– Det här slår brett. Vi talar om hockey, allsvenskan, Svenska Mässan – jag skulle själv varit med på Träffpunkt Idrott på Svenska Mässan. Evenemang som har stor internationell räckvidd som Gothia Cup och Partille Cup behöver också planera och fatta beslut i god tid. Om det skulle betyda att Liseberg får ha stängt kommer det givetvis ha mycket tydlig påverkan också.

– Ska man se en liten positiv effekt i allt detta vore det att svenskar, norrmän och danskar – som hör till världens mest resande folk – väljer att stanna hemma och hitta på saker lokal-regionalt.

Han påpekar att staden klarat tidigare kriser i modern tid:

– Efter finanskrisen såg vi ändå en liten ökning av hotellnätter även 2009–2010 – men hur det blir denna gång är ju högst oklart, det här är något nytt.

Om Lisebergs premiärdatum, den 25 april, hotas av beslutet återstår att se. Det uppger nöjesparkens informationschef Julia Vasilis för GP.

ANNONS

– I nuläget påverkar det inte oss i någon större utsträckning eftersom vi inte har någon verksamhet där vi samlar mer än 500 personer. Men det är klart att om beslutet kvarstår när vi närmar oss premiär så kan det få konsekvenser. Hur vi då löser det vet vi inte i nuläget. Vi tittar på flera scenarier för vilka konsekvenser det här kan få och hur vi i så fall kan jobba med frågan, säger hon.

Vad tittar ni på för scenarier?

– Det kan jag inte gå in på, säger Julia Vasilis.

ANNONS