Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Svenska Mässan stoppar mässor live fram till maj

Coronapandemin får Svenska Mässan att stoppa alla fysiska mässor ända in i maj nästa år och varslar ytterligare 100 personer om uppsägning.

Svenska Mässan Gothia Towers ser sig nödgade att stoppa och skjuta upp fysiska mässor fram till slutet på våren 2021. Utifrån de förberedelser som krävs ser bolaget ingen möjlighet att kunna genomföra vinterns och vårens mässor.

– Ja, det är väldigt dystra besked, och vi är i en bransch som har drabbats oerhört hår av pandemin, säger Carin Kindbom, vd och koncernchef på Svenska Mässan Gothia Towers.

Av de mässor som påverkas av beslutet kommer de flesta att flyttas till 2022, det gäller även Elfack och Vitalis, som också kommer att genomföras i digitalt format i maj.

– Vi hade givetvis hoppats att läget såg bättre ut nu inför nästa år, men osäkerheten är fortsatt mycket stor och det är oerhört svårt att fortsätta planera under så ovissa förutsättningar, säger Carin Kindbom.

LÄS MER: Krisen fortsätter – fler tvingas lämna Svenska Mässan

LÄS MER: Frida Edman: ”Bokmässan kommer alltid vara i Göteborg”

Ytterligare personal varslas nu

Svenska Mässan kommer också att genomföra besparingsåtgärder för att anpassa verksamheten och har idag meddelat sina anställda om ett nytt varsel på 100 personer, utöver de 325 som redan blivit uppsagda i tidigare varsel. I början av året hade företaget 925 anställda.

– Det är oerhört sorgligt att behöva göra fler nerdragningar då medarbetarna är vår absolut främsta tillgång. Men vi befinner oss i en situation som ingen hade kunnat förutspå omfattningen av och vi behöver anpassa kostnaderna efter den verklighet vi, liksom hela besöksnäringen, befinner oss i, säger Carin Kindbom.

Hotellbeläggningen nere i samma låga nivåer som i våras

Hotellbeläggning för Gothia Towers är nu nere på samma nivåer som under våren, med 10 till 15 procent.

– Vi har fått se en drastiskt försämrad pandemi där man uppmanas att inte umgås och resa och det är klart att vi liksom övrig hotellverksamhet i Göteborg och hela världen är oerhört drabbade beläggningsmässigt, säger hon.

De mässor som nu ställs in och skjuts upp är: MyDog, Persontrafik, Båtmässan, Göteborg Vin & Deli, EuroHorse, Leva & Fungera, En Öl & Whiskymässa, ELFACK, Vitalis.

Besluten har fattats i samråd med utställare och samarbetspartners.

Men utan verksamhet blir det inte heller några intäkter, och på det följer varsel.

– Vi har arbetat hårt med att ta ned kostnadsmassan och vidta åtgärder och stärka vår likviditet för att säkra vår framtid ända sedan mars. Så som pandemin utvecklas just nu, och som vi följer intensivt, vill jag ändå säga att vi bedömer att vi har säkrat den likviditet som krävs för att ta oss igenom den här pandemin, men för att säkra likviditet så krävs sådana här tråkiga åtgärder, säger Carin Kindbom.

Inga hot om att tvingas sälja delar av verksamheten

Hon ser inga hot i att man skulle vara tvungna att sälja av delar av hotellverksamheten.

– Nej, så som vi bedömer det nu så har vi säkrat den likviditet som krävs för att ta oss igenom pandemin med den belåning och de krediter vi har, säger hon.

Fjärde tornet som planeras ingår i Svenska Mässans strategiska plan och den har inte ändrats.

– Men pandemin kommer att påverka tidsplanen, men hur kan jag inte säga idag, säger Carin Kindbom.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.