Härifrån stresstestas europeiska banker. EU:s bankmyndighet EBA i London. Arkivbild.
Härifrån stresstestas europeiska banker. EU:s bankmyndighet EBA i London. Arkivbild.

Svenska banker stod sig väl i stresstest

Brittiska och italienska banker hade den största potentiella finansiella exponeringen i det senaste stresstestet som EU:s bankmyndighet EBA genomför vartannat år. För svenska banker gick det bra.

ANNONS
|

Europas ekonomi skuggas av riskerna av brexit och den italienska skuldbördan. Men Londonbaserade EBA tycker ändå i sin framåtblickande analys att stresstesterna visar att Europas banker och finansinstitut har mycket bättre motståndskraft och kapacitet för finansiella chocker än efter den globala finanskrisen som löstes ut 2008.

EBA utsatte 48 av de största europeiska bankerna för de tuffaste stresstesterna sedan 2009. Ingen bank hamnade under en kapitalkvot på 5,5 procent.

Brittiska Barclays och Lloyds låg på 6,37 respektive 6,8 procent. Italienska Banco BPM och UBI noterade 6,67 respektive 7,46 procent, rapporterar Reuters. Även tyska banker hamnade på den sämre delen av listan.

ANNONS

Stresstestets scenario var en kraftig konjunkturnedgång i kombination med stort prisfall på fastigheter under tre år, räknat från december 2017. Resultatet visar hur väl bankerna skulle tåla kreditförluster.

"De svenska storbankerna visar motståndskraft och har förmåga att klara av ett kraftigt försämrat marknadsläge" konstaterar Finansinspektionen.

TT

ANNONS