Svenskarna är missnöjda med dålig assistans vid arbetslöshet, pensionen och äldreomsorgen, visar SEB:s Välfärdsbarometer. Arkivbild
Svenskarna är missnöjda med dålig assistans vid arbetslöshet, pensionen och äldreomsorgen, visar SEB:s Välfärdsbarometer. Arkivbild Bild: Jessica Gow/TT

Svensk välfärd får bottenbetyg

ANNONS

Efter fem års positiv trend faller Sverige i den årliga Välfärdsbarometern från storbanken SEB:s ekonomer, där de nordiska folkens syn på välfärden kartläggs.

Finland toppar på indexnivån 61, tätt följt av Danmark och Norge på 60 respektive 58. Sverige faller samtidigt till 51, den lägsta nivån sedan 2011.

Det största missnöjet med den svenska välfärden handlar om assistans vid arbetslöshet, arbetslöshetsersättning, pensioner och äldreomsorg, enligt SEB.

"I dag är missnöjet med äldreomsorg och pensioner stort, vilket bidragit till politiskt fokus och reformförslag på̊ dessa områden. Men det saknas övergripande och heltäckande debatt och förslag om hur välfärden på sikt ska finansieras och organiseras för att leva upp till allmänhetens förväntningar", skriver SEB:s privatekonom Jens Magnusson i en kommentar.

ANNONS
ANNONS