Svårt skydda mjukvara

ANNONS
|

Uppfinningar som man kan ta på kan skyddas bra av patent. Men patent tar lång tid att få och är dyra. De duger därför dåligt för digitala uppfinningar. Dessutom är det normalt inte möjligt att patentera mjukvara.

Många av dagens uppfinnare sysslar med digitala produkter. Program, spel och appar för att ta några exempel. Men sådana är nästan omöjliga att patentskydda. Om det över huvud taget går, så tar det ett par år att få patent och kostnaderna är höga.

– Mjukvaror har ofta inte så lång livstid, säger Ola Rynge innovationsrådgivare på Almi Företagspartner Väst. Dessutom är det i stort sett bara i USA som man kan få patent på mjukvaror.

ANNONS

Men det finns undantag.

– Det skulle gå att ta patent på ett program, som ger en teknisk effekt, exempelvis sänker strömförbrukningen i en bärbar dator och därmed sparar batteriet, tillägger Ola Rynge, som förutom konsultjobbet åt Almi också är egen företagare i it-branschen.

– Att ta patent på mjukvara i USA är ofta ingen bra lösning, även om det är möjligt.

Men det finns lösningar, enligt Ola Rynge. De ger inte lika bra skydd som patent men går att få fram mycket snabbare och till blygsamma kostnader.

– Man kan göra som upphovsmännen bakom spelet Angry Birds. De designskyddade fåglarnas utseende.

Designskydd är en möjlighet. Andra är att skydda varumärken och koppla digitala uppfinningar till dem eller till domännamn. Domäner får man oftast ha i fred.

– Att skaffa en domän går snabbt och kostar inte många kronor, påpekar Ola Rynge.

– Att snabbt få upp en stor kundkrets kan fungera som ett skydd, tillägger Ola Rynge. Konkurrenter kan då avskräckas från ett ge sig in på ett område där det redan finns ett företag med en stark ställning.

Lätt att säga men kanske mycket svårare att göra.

Uppfinnare som vill veta mer om skydd för sina produkter klan få veta mer den 19 februari då Almi ordnar en innovationskväll i Göteborg med temat att skydda idéer inom digitala medier.

ANNONS
ANNONS