Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det är svårt att kontrollera om pengarna i EU:s regionala utvecklingsfond får effekt, visar ett flertal granskningar. Arkivbild.

Svårt granska EU-miljardernas effekt

Det är svårt att kontrollera om pengarna i EU:s regionala utvecklingsfond får effekt visar ett flertal granskningar, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

- Man vet vad pengarna går till men man vet inte vad pengarna leder till. Och det beror ofta på att man inte har riggat projekten för att kunna besvara frågorna om vad det har lett till, säger Johannes Henriksson, utredare på konsultföretaget Rambo, som står bakom en av granskningarna, till Ekot.

Tidigare har bland annat Europeiska revisionsrätten framfört liknande kritik mot utvecklingsfonden, som är en av unionens största utgiftsposter. Syftet med den regionala utvecklingsfonden är att minska klyftorna bland de totalt 276 regionerna i medlemsländerna.

Sverige, där det mesta stödet går till Norrland, får åtta miljarder kronor. Pengarna har bland annat använts till bredbandssatsningar och till att försöka att stärka små och medelstora företag.

- Jag kan väl säga att vi delar flera av utvärderarnas slutsatser. Vi har också gjort en del förbättringsåtgärder som en följd av de här utvärderingarna, säger Patrik Sällström på Tillväxtverket, som bestämmer hur pengarna fördelas i Sverige.