Första parkett på Lindholmskajen. Bostadsrättsföreningen kommer ha en fasad som är vinklad fem grader.
Första parkett på Lindholmskajen. Bostadsrättsföreningen kommer ha en fasad som är vinklad fem grader.

Studentlya för 90 000 kronor kvm

Peab bygger bostadsrätter på första parkett på Lindholmskajen i Göteborgs hamn. Kvadratmeterpriset för studentlyorna är 89 285 kronor. - Ett väldigt högt pris, tycker vice ordförande i Göteborgs förenade studentkårer.

ANNONS
|

Enligt den nya detaljplanen för det gamla varvsområdet på Lindholmen ska det byggas cirka 450 bostäder, förskola, restauranger och kontorsplatser som en del i det framväxande teknik- och innovationscentrat.

Först ut är Peab som i en första etapp bygger 67 lägenheter och verksamheter. I en andra etapp ska man bygga ytterligare 120 lägenheter.

- Vi påbörjar den första delen närmast kajen, på första parkett, som vi kallar det. Det finns ett jättestort intresse för de här lägenheterna och omkring 600 anmälda som kommer till säljpremiären, säger Therese Lundh, projektchef för bostadsrättsföreningen Lindholmskajen på Peab.

Den första etappen börjar byggas i höst och ska stå klar 2018. Ytterligare byggföretag som Skanska och HSB kommer att komma igång med sitt bostadsbyggande något senare. Hela området ska stå klart 2020.

ANNONS

Från Peab är man väldigt nöjda med det centrala läget – det kommer att bli ett av de mest citynära husen på Norra Älvstranden.

- Det är väldigt kommunikationsnära, dels med båtarna över älven och bussarna in till Centralen. Därtill har ju kommunen planer på linbanan som ska ha en hållplats på Lindholmen. Så det är väldigt nära i till stan, det tar inte många minuter dit, säger Therese Lundh.

Bostadsrättslägenheterna kommer att bestå av allt från studentlägenheter på 21 kvadratmeter till femrummare på 113 kvadratmeter. Fastigheten kommer att ha solceller på taket för att få lägre driftskostnader, samt wifi på innergården. I garaget ska det också finnas möjlighet att ladda elbilar.

Prisintervallet kommer att ligga på 1875000 kronor från den minsta lägenheten till 7950000 kronor för den största.

1875000 kronor för en studentlägenhet på 21 kvadratmeter – är det inte en rätt hög summa?

- Jo, men de lägenheterna är så kallade kubiksmarta lägenheter. Vi har loft som bygger på ett antal kvadratmeter så där blir det några kvadratmeter till som inte är medräknade, säger Therese Lundh.

Kvadratmeterpriset för studentlyan på Lindholmen blir 89285 kronor. Som jämförelse ligger kvadratmeterpriset för bostadsrätter mitt inne i centrala Göteborg på 55000 till 60000 kronor.

ANNONS

- Det låter som ett väldigt högt pris. Det är möjligt att det finns studenter som har arbetat ihop en sådan summa eller har föräldrar som kan hjälpa till som har råd med en sådan bostad. Men de allra flesta studenter som lever på CSN-lån har inte råd med en sådan bostad, säger Anton Marmelid, vice ordförande i Göteborgs förenade studentkårer.

Bostadsbristen för Göteborgsstudenter är fortfarande mycket hög, speciellt om hösten när utbildningarna drar igång.

Fakta: Brf Lindholmskajen

67 lägenheter som ska stå klara 2018.

Yta: 21-113 kvadratmeter

Rum: 1-5 rum och kök

Prisintervall: 1875000 - 7950000

Månadsavgift: 1867 - 6 231

Byggherre: Peab

ANNONS