Strejk avblåst på flygplatserna

Parterna Almega och Transportarbetarförbundet har kommit överens om ett nytt kollektivavtal. Därmed avblåses Transports strejkvarsel som skulle trätt i kraft på måndag.

ANNONS
|

En strejk i säkerhetskontrollerna skulle ha slagit hårt mot flera av landets flygplatser, däribland Landvetter, där upp till 10 000 passagerare skulle ha drabbats under måndagen.

– Jag är mycket glad över att vi tillsammans kunnat nå en lösning som är godtagbar för både arbetsgivare och medarbetare inom bevakningsbranschen, säger Adam Dobbertin, förhandlingschef på Almega Säkerhetsföretagen, i ett pressmeddelande.

Huvudfrågorna i förhandlingarna och även under medlingen har rört de totala löneökningsnivåerna samt hur olika villkorsändringar ska avräknas.

Tiotusentals hade drabbats

Även Transports förbundsordförande Tommy Wreeth, är nöjd.

– Vi har fått igenom förbättringar på samtliga av de delar som vi begärde. Nu höjs ingångslönen, de med minst fem år i branschen får ett extra lönepåslag och förutsägbarheten vid schemaläggning blir bättre, säger Tommy Wreeth.

ANNONS

Om parterna inte skulle ha lyckats komma överens hade tiotusentals passagerare på väg ut till sina semestrar ha drabbats hårt av en konflikt.

Ingångslönen höjs år ett med 940 kronor per månad och år två med 1 350 kronor. Ett extra lönepåslag med 100 kronor per månad ges till alla som arbetat fem år eller mer i yrket och får i total löneökning mellan 7,5 och 10,1 procent under avtalsperioden.

– Vi har nått en lösning som innehåller förbättringar för bevakningsbranschen. Transport har fått genomslag på samtliga av de tre krav som vi ställde. Sedan är det tråkigt att Almega Säkerhetsföretagen inte kunde ge med sig förrän nu. Utan kompetenta medlare hade uppgörelsen inte varit möjlig. Men nu har vi äntligen en överenskommelse och den är acceptabel, säger Tommy Wreeth.

I och med det nya avtalet är även den varslade strejken gällande skyddsvakter på Ringhals kärnkraftverk avblåst.

LÄS MER:Så växlar du dina pengar smartast inför semestern

LÄS MER:8 heta hemestertips i väst – i sista sekunden

LÄS MER:Värmeböljan får priser på sista minuten-resor att rasa

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS