Storvarsel i Göteborgs hamn

ANNONS
|

Hamnoperatören APM Terminals i Göteborg varslar 160 tjänster i containerhamnen i Göteborg.

- Det är ett tufft men nödvändigt beslut. Vi befinner oss i en kritisk situation där blockader och strejker lamslagit vår verksamhet i över ett års tid. Vi måste återfå kundernas förtroende och anpassa verksamheten till nuvarande volym, säger vd:n Henrik Kristensen, vd på APM Terminals i Göteborg.

Totalt ska 160 anställda, av cirka 450 varslas om uppsägning på grund av arbetsbrist,

Den större delen av dem är kollektivanställda hamnarbetare, men också tjänstemän ich visstidsanställda.

Förhandlingar ska inledas under nästa vecka, enligt facket.

Har förlorat nära 70 procent av produktionen

Enligt Sophia Tuveson, HR- och förhandlingschef, kommer nedläggningen av det tredje nattskiftet att ske runt månadsskiftet. Det har redan varit nedlagt under veckorna under företagets spegellockout sedan den 19 maj.

ANNONS

Orsaken till storvarslet i Göteborgs hamn är den långdragna konflikten mellan Hamnarbetarförbundet och APMT som pågått i snart ett och ett halvt år, där Hamnfyran genomfört en rad blockader och punktstrejker.

Terminalbolaget har under den här tiden förlorat 20 procent av sin totala kapacitet och lastar och lossar nu bara cirka 3 500 containrar per vecka mot det normala cirka 10 000 containrar.

Konflikten har fått ett flertal kunder, däribland direktgående storrederier att ställa in alla bokningar på containerhamnen i Göteborg.

- Det är tragiskt för oss att vi måste säga upp duktiga medarbetare och jag är ledsen för det. Men det är dags för oss att vi visar sunt förnuft i nuvarande läge och det är dags att Hamnarbetarförbundet går med på avtal,säger vd:n Henrik Kristensen.

Medlingen påverkas inte av varslet

Sedan i fjol har statliga medlare varit inkopplade för att hitta en lösning på hamnkonflikten i Göteborg. APM Terminals har accepterat de två bud som medlarna lagt fram, medan Hamnfyran avvisat dem.

- Vi har erbjudit Hamnfyransamma erbjudande som alla andra. Skriver de på idag eller imorgon så får de vara med på alla förhandlingar. Det skulle ge omedelbara resultat, säger Joakim Ärlund, vd för arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar.

Men även om Hamnharbetarförbundet skulle nå till en överenskommelse med medlarna vid nästa möte i morgon, kommer varslet på 160 medarbetare att ligga kvar.

ANNONS

- Vi har inte sysselsättning för det här antalet medarbetare, och förhandlingarna med Hamnarbetarförbundet påverkar inte varslet,säger Sophia Tuvesson.

Chockbesked för hamnarbetarna

På Hamnarbetarförbundets avdelning fyra i Göteborg möter man beskedet med bestörtning.

- Jag jobbar ju ute i terminalen, så det är ju kollegor och vänner som drabbas,säger Anders Möller, vice ordförande Hamnfyran.

Robert Karlsson, styrelseledamot i Hamnfyran konstaterar att de reaktioner man fått höra från medlemmarna är att de är chockade.

APM Terminals har sedan tdigare varslat 30 fastanställda hamnarbetare och tjänstemän om uppsägning.

Sedan 19 maj har Hamnfyran en pågående övertids- och anställningsblockad.

Arbetsgivaren kontrade med lockout av personal i containerhamnen under kvällar och nätter under veckorna.

ANNONS