Storsatsningar på jobb och utbildning i vårbudgeten

Vårbudgeten som presenteras i dag innehåller nya åtgärder mot arbetslösheten i pandemins spår. Bland annat läggs pengar på fler sommarjobb för unga och utbildning.

ANNONS
|

I dag presenteras vårändringsbudgeten för 2021, som regeringen förhandlat fram tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna.

Till skillnad från mer normala år är den fylld av pengar till olika verksamheter, och det mesta handlar om att hantera effekterna av pandemin. Regeringen skriver på DN Debatt att vårbudgeten innehåller satsningar på 45 miljarder kronor, inklusive förlängningar av olika företagsstöd.

Regionerna kommer att få mer resurser för att klara av covid 19-vården och den vård som har skjutits upp på grund av pandemin. Det blir också mer pengar till vaccineringar, testning och smittspårning.

Stöd på bred front

Kollektivtrafiken får tillskott för att slippa dra in turer, landsbygdsprogrammet får mer pengar och även rättsväsendet, skolan och arbetsmarknaden har utlovats ytterligare resurser.

ANNONS

Men finansminister Magdalena Andersson (S) har inte avslöjat allt budgetinnehåll i förväg. På pressträffen idag väntas fler åtgärder för att möta arbetslösheten i pandemins spår presenteras.

En av satsningarna handlar om mer pengar till så kallade kombinationsutbildningar – yrkesutbildningar som varvas med SFI-studier. Regeringen, C och L lägger 779 miljoner kronor på detta i budgeten, rapporterade Ekot på torsdagsmorgonen.

Jobbsatsning för unga

– Det finns tre frågor som genomsyrar regeringens politik. Det är: jobben, jobben och jobben, säger finansminister Magdalena Andersson, som presenterar en budget för hur Sverige ska kunna jobba sig ur krisen.

– Svensk ekonomi har visat en stark motståndskraft jämfört med andra länder. Även läget på arbetsmarknaden är starkt jämfört med andra länder. Samtidigt som läget är tufft för vissa grupper. Nyanlända, ungdomar och långtidsarbetslösa, säger finansminister Magdalena Andersson.

Regeringen satsar 180 miljoner på sommarjobb. Det bedöms kunna ge 15 000 ungdomar ett jobb den här sommaren. 130 miljoner ska satsas på sommarkurser, vilket enligt Andersson innebär 6 000 nya platser på universitet.

Folkhögskolan förstärks med 170 miljoner kronor. Studiemedel förstärks med 175 miljoner kronor.

Ökade utbildningsplatser och sommarkurser

I vårändringsbudgeten står också att medel tillförs för åtgärder som tillfälligt kommer att öka utbudet av utbildning, exempelvis medel för fler sommarkurser på universitet och högskola, medel för utökning av utbildningsplatser på folkhögskola samt satsningar inom regional yrkesinriktad vuxenutbildning. Det innebär bland annat högre kostnader för studiemedel.

ANNONS

Känt sedan tidigare är att medel tillförs för att öka långtidsarbetslösas möjlighet att få jobb. Regeringen vill därför tillföra 448 miljoner kronor för matchningstjänster, extratjänster och introduktionsjobb.

Arbetsförmedlingen efterlyste så sent som på tisdagen flexiblare studiemöjligheter, med kortare utbildningar och studiestarter vid fler tidpunkter på året. Arbetsmarknadsutbildningar och andra utbildningsinsatser blir nu allt viktigare för att få tillbaka människor i jobb, anser myndigheten.

Regering lägger 779 miljoner kronor på så kallade kombinationsutbildningar.

– Det handlar inte sällan om yrken där det råder brist i Sverige, som busschaufförer och lastbilschaufförer, säger Magdalena Andersson.

Yrkesutbildningen för vuxna förstärks, samt insatser för de personer som har behov av rehabiliterande åtgärder för att ta sig in på arbetsmarknaden.

Sammanlagt omfattar jobbpaketet 1,8 miljarder kronor.

Satsning mot långtidsarbetslöshet

I måndags presenterade Magdalena Andersson en ny ekonomisk prognos för svensk ekonomi. Och även om regeringen har blivit lite mer optimistisk och räknar med rejäl fart i ekonomin från och med i höst, så är den höga arbetslösheten fortfarande ett stort problem.

I år spås arbetslösheten hamna på 8,7 procent och nästa år 7,9 procent. Särskilt mörkt ser det ut för de unga, utrikesfödda och personer utan gymnasieutbildning.

Tusentals nya långtidsarbetslösa tillkommer nu vecka för vecka. Om inte utvecklingen bromsas sprängs snart nivån 200 000 personer som varit utan jobb i ett år.

ANNONS

Sedan pandemin startade i början av förra året har regeringen och samarbetspartierna lanserat en rad krispaket. Dels för att hantera själva sjukdomen, dels för att rädda jobb och företag som drabbats av pandemin. Totalt handlar det om krisåtgärder för omkring 400 miljarder kronor så här långt.

Känt sedan tidigare är att medel tillförs för att öka långtidsarbetslösas möjlighet att få jobb. Regeringen vill därför tillföra 448 miljoner kronor för matchningstjänster, extratjänster och introduktionsjobb.

Maria Davidsson/TT

Peter Wallberg/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS