Storrederi stoppar all Asienimport till Göteborg

MSC Sweden stoppar alla bokningar av Asienimporten till Göteborg. - Det kommer att bli stora problem för många importkunder, säger vd:n Morten Möller Weisdal.

ANNONS
|

Tidigare i veckan aviserade storrederiet MSC Sweden att man funderade på att halvera affären med containerhamnen i Göteborg. Nu har rederiet fattat beslutet att stoppa alla importbokningar från Asien till Göteborg. - Vi kommer inte att boka några fartyg till Göteborg, de lasterna får nu går till Gävle, Stockholm och Norrköping, om de nu har kapacitet att ta så många containrar, säger Morten Möller Weisdal.

Men det kommer att bli problem för kunderna som vill ha lasterna till Göteborg. Nu måste de lasta av eller lasta om i Rotterdam och föra lasterna till Sverige på lastbilar, tåg eller matarfatyg till Sverige. - Så det kommer att bli en mycket högre kostnad för dem, dessutom är det många kunder som behöver sina leveranser "just-in-time", konstaterar han.

ANNONS

Hamnen fungerar inte

Framför allt är det asiatiska importvaror som ska till industri och till detaljhandeln som kommer att drabbas av stoppet. MSC är ett av de allra största rederierna som opererar i containerhamnen i Göteborg. - Vi har många kunder, så det kommer att bli en stor impact på Göteborg, säger han. Bokningsstoppet börjar gälla nu, och han ser ingen bortre ände. - Vi får se hur det utvecklar sig de kommande veckorna. Men detta är ju inte vår konflikt, vi kan bara konstatera att vi inte kan gå till en hamn som inte fungerar, säger Morten Möller Weisdal.

ANNONS