Storföretagen satsar mindre

ANNONS
|

GP undersökte hur mycket de 15 största göteborgska börsbolagen, fordonsföretagen, samt bygg- och bostadsföretagen sponsrar lokala organisationer och föreningar, och om de kan tänka sig att gå in och stödja de sju utsatta stadsdelar mer framöver.

Storföretag som AB Volvo, Volvo Cars och SKF ger ingen direkt sponsring till enskilda föreningar i förorterna.

De satsar på central sponsring av till exempel Volvo Ocean Race, Gothia Cup, Frölunda Indians, IFK Göteborg, Göteborgs Operan, Göteborgs Symfoniker och filmfestivalen. SKF stödjer dessutom Bräcke Diakoni, Mathivation, Universeum, Vetenskapsfestivalen och Ung företagsamhet.

Inget av bolagen vill gå in på hur mycket pengar man satsar.

ANNONS

Däremot är alla med i samverkansprojektet Näringslivsgruppen på Göteborg & Co, som stödjer det lokala föreningslivet och arbetar mycket i förorterna.

- Det är de 25 största företagen i Göteborg som är med, det är Volvobolagen, banker, Chalmers, byggbolag och likande. Vi har funnits i 30 år, säger Birgitta Öfverholm, chef för Näringslivsgruppen.

- Vi stödjer väldigt många olika kulturföreningar över hela staden, bland annat Hammarkullekarnevalen och ett annat väldigt framgångsrikt projekt som heter Idrott utan gränser, som jobbar i de utsatta områdena för att få ungdomarna att engagera sig, säger hon.

För att få stöd av Näringslivsgruppen måste man ha F-skattsedel och ansöka om pengar. Den har en budget på sex miljoner kronor per år.

Bland de andra stora göteborgska börsbolagen sponsrar Gunnebo Frölunda Indians, men har inga planer på att sponsra idrottsverksamhet baserat på stadsdel.

Investmentbolaget Latour har inga sponsringsåtagande alls.

Byggjätten Serneke stödjer en lång radlokala föreningar och organisationer däribland Frölunda och Berättarministeriet.

Hur mycket man går in med är hemligt, men man låter meddela att man absolut kan tänka sig att gå in och ge stöd till föreningar i de utsatta områdena.

Collector bank stödjer Frölunda Indians, Räddningsmissionen och Mitt Liv. I de senare får barn gå på Liseberg, och stöd för människor med utländsk bakgrund att komma in på arbetsmarknaden.

ANNONS

Däremot visar GP:s undersökning att samtliga privata och allmännyttiga bostads- och fastighetsföretag ger stort stöd i sex områden i nordost samt Västra Frölunda.

Castellum, sponsrar med en kvarts miljon kronor om året till bland annat Polstjärnans sommarläger för ungdomar, IFK Göteborgs CSR-projekt i utsatta områden och ett arbete med eleverna i Brunnsboskolan.

Wallenstam stödjer ett 30-tal olika göteborgska organisationer och föreningar, både små och stora verksamheter inom idrott, kultur och sociala frågor, flera av dem i utsatta områden. De satsar cirka nio miljoner kronor per år.

Balder öronmärker inte pengar till sponsring, utan gör bedömningar från fall till fall och avsätter från 500 till 3000 kronor till olika event i de utsatta områdena. Bland annat satsar man på fotboll och löpartävlingar i Bergsjön. Tellusfestivalen och urban konst, där man heltidsanställer tre ungdomar varje sommar.

Stena Fastigheter satsar drygt en miljon kronor och har en lång rad satsningar där de har fastigheter i nordost och Västra Frölunda. I flera år har företaget erbjudit 100 ungdomar som bor i deras områden sommarjobb. Man stödjer idrottsföreningar i Tynnered, sommarlovsläger för barn i Kortedala, kulturaktiviteter för barn i Lundby och Framtidsspår med att främja ungas väg in på arbetsmarknaden i västra Göteborg och Angered.

ANNONS

- Vi jobbar med relationsförvaltning för att skapa trygga och trivsamma bostadsområden. Vi arbetar dagligen tillsammans med våra boende för att utveckla områdena. Och när våra boende trivs så stannar de kvar, säger Sari Isberg, relationsförvaltare på Stena Fastigheter.

Fakta: Så hjälper de kommunala bostadsbolagen

  1. Inom AB Framtiden ligger de kommunala bostadsföretagen.
  2. Familjebostäder sponsrar med fria lokaler och verksamhetsstöd till lokal kultur, sport och sommaraktiviteter för barn och ungdom för cirka 260000 kronor i nordost.
  3. Bland annat har man simskola för alla hyresgäster. Stödjer föreningarnas "nattvandrare" och fotbollsskola.
  4. Bostadsbolaget sponsrar 17 lokala kultur-idrott- och sociala föreningar i de utsatta områdena med cirka 750000 kronor.
  5. Poseidon sponsrade i fjol 18 lokala kultur-idrott- och sociala föreningar i de utsatta stadsdelarna med drygt 600000 kronor. Bland annat med läxhjälp i Lövgärdet och sommarkollo, och fotbollsturnering.
  6. Hur mycket Gårdstensbostäder sponsrar framgår inte, men fokus är på friskvård och idrott för unga i området. Man anordnar skidresor under sportlovet, skutsegling och fotbollsskola.
ANNONS