Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Petter Stordalen utstötte ett segervrål när Stefan Löfven förklarade att inrikes resor var möjliga under sommaren – nu kommer hotellbokningarna att öka snabbt. Bild: Meli Petersson Ellafi
Petter Stordalen utstötte ett segervrål när Stefan Löfven förklarade att inrikes resor var möjliga under sommaren – nu kommer hotellbokningarna att öka snabbt. Bild: Meli Petersson Ellafi

Stordalen jublar över Löfvens besked

Hotellkungen Petter Stordalen jublar när han får höra Stefan Löfvens besked om möjligheten till inrikes resor från mitten av juni.
– Yes! Nu kommer bokningarna öka igen, säger hotellkungen.

GP följde eftermiddagens presskonferens där regeringen gav besked om resor i Sverige under en intervju med Nordic Choice-ägaren Petter Stordalen, på plats i hans mest kända hotell i Göteborg: Clarion Hotel Post. Stordalens hotell, liksom hela branschen, har varit hårt drabbade under coronapandemin – de nordiska hotellen har fått varsla många tusen och vissa hotell har fått hålla stängt. Innan presskonferensen börjar tittar hotellmagnaten upp i taket och knäpper händerna.

– Stefan Löfven, nu måste du leverera!

När beskedet sedan kommer om att ”symtomfria svenskar får resa inrikes” från 13 juni vid 15.30 på torsdagen skriker hotellkungen rätt ut och höjer armarna i en segergest.

LÄS MER: Här är svenskar välkomna att semestra i Europa

Petter Stordalen bad inte till Gud, utan till Sveriges statsminister, om att restriktionerna skulle upphöra. Bild: Meli Petersson Ellafi
Petter Stordalen bad inte till Gud, utan till Sveriges statsminister, om att restriktionerna skulle upphöra. Bild: Meli Petersson Ellafi

”Betyder otroligt mycket”

– Yes! Sommaren kommer till Göteborg! Det betyder alltså att om du inte är smittad så kan du resa... Det här betyder ju otroligt mycket. Jag måste meddela mitt folk, säger Petter Stordalen och börjar slå i telefonen.

Så vad betyder det här beskedet för dig och er?

– Det här är viktigt. Vi mäter ju trafiken i våra bokningar i Sverige och Norge. Sverige låg på en större volym, eftersom det är en större marknad – men när vi såg att Löfven gav besked om begränsningar i inrikes resor, att man fick resa max 1,5 eller 2 timmar – då såg vi hur bokningarna stannade upp.

– För alla som ville ta en tur till Göteborg och bodde tre timmar bort gick det inte och de avbokade. Och tar vi ett turistställe som Gotland kunde ju ingen komma till ön utan att resa i mer än två timmar och de lever på turismen där. Vi har ett hotell där, så vi klarar oss, men det är alla restauranger och alla besöksmål det handlar om också på turistmålen. Det här är en strategiskt viktig fråga för Sverige.

LÄS MER: Därför kan Kolmården öppna – men inte Liseberg

Räknar med en omedelbar effekt

Effekten nu säger Petter Stordalen att Nordic Choice-hotellen kommer att se omedelbart:

– Jag är övertygad om att vi inom loppet av två dagar kommer att se en helt annan bokningstakt på hotellen. Hela idén nu är att lansera så många paket vi kan för att stimulera aktiviteter och beläggningen. Det är enkelt: om vi inte får gäster att bo, om vi inte får gäster till till våra restauranger, då får vi inte tillbaka våra människor – de anställda.

En stund senare säger han:

– Jag är övertygad om att vi kommer att se ökade bokningar redan ikväll.

LÄS MER: Stena Line och Rolfs Buss redo att köra igång

LÄS MER: Från 13 juni får symptomfria personer resa i Sverige igen

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.