'Genom den här avyttringen får vi ett avslut på ett långvarigt juridiskt dödläge', skriver Telias vd Allison Kirkby i ett pressmeddelande. Arkivbild.
"Genom den här avyttringen får vi ett avslut på ett långvarigt juridiskt dödläge", skriver Telias vd Allison Kirkby i ett pressmeddelande. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Stor valutasmäll när Telia säljer Turkcell

ANNONS

Nu är Telias försäljning av Turkcell slutligen klar. Den svenska teleoperatören berättar i ett pressmeddelande att försäljningspriset för ungefär en fjärdedel av den turkiska operatören på cirka fem miljarder kronor innebär en förlust på tre miljarder jämfört med det bokförda värdet.

Dessutom gör Telia en valutakursförlust av stora mått, totalt 17 miljarder kronor, som en följd av att den turkiska liran förlorat mycket i värde under tiden Telia ägt Turkcell.

Enligt Telia har bolaget totalt investerat cirka 13 miljarder kronor i Turkcell sedan 2002 då Telia gick in i bolaget. Den totala avkastningen, inklusive utdelningar, landar på 28 miljarder kronor.

ANNONS

Perioden har präglats av ägardispyter och bråk och Telia har velat dra sig ur affären men inte fått tillräckligt betalt.

– Priset, om det stämmer, är ungefär hälften av marknadsvärdet. Det är en stor rabatt, men jag antar att det är svårförhandlat och inte finns så många köpare. Men samtidigt är det viktigt att det blev av, sade Stefan Wård, analyschef på Pareto Securities, till TT härom dagen.

ANNONS