Stor skillnad på pris vid pengaöverföring

Pengarna som skickas till invandrares hemländer motsvarar halva Sveriges bistånd, varje år. Men en stor andel av pengarna försvinner i avgifter till banker och företag. Därför har Konsumentverket lanserat en tjänst som jämför olika prisalternativ.

ANNONS
|

Sveriges officiella bistånd ligger på knappt 40 miljarder. Men privatpersoner bosatta i Sverige står utöver det för ett inofficiellt bistånd – de skickar varje år nästan 20 miljarder till sin hemländer. Globalt är siffran ännu högre – där räknar man med att summan som privatpersoner skickar är fyra gånger större än det globala biståndet.

Men det kostar att skicka pengar. Avgifterna som tas ut av banker och företag varierar rejält, och FN satte för några år sedan upp ett mål om att max fem procent av pengarna som skickas ska gå till avgifter. När Sverige började titta på detta, runt 2010, låg avgifterna här på i snitt 17-18 procent. Konsumentverket fick då i uppdrag att göra något åt detta, och vid årsskiftet 2014/2015 lanserade verket en sajt: Moneyfromsweden.se. Där jämförs priser för att skicka pengar beroende på tillvägagångssätt, institut och hur lång tid det tar. Även aktuell växelkurs på respektive institut räknas, vilket gör att även tjänster som marknadsför sig som gratis får en liten kostnad.

ANNONS

– Man ska tydligt se vilket som är billigast och snabbast, säger Torbjörn Noaksson som är projektledare för Money from Sweden.

Syftet är helt enkelt att sätta prispress på en bransch som länge varit så gott som fri från granskning. Priserna inhämtas en gång i månaden helt anonymt.

– Vi agerar som om vi vore konsumenter. Annars räknas det som otillförlitlig data, säger Torbjörn Noaksson.

Den som ofta skickar pengar kan tjäna mycket på att byta bank.

– Om du till exempel skickar pengar till Bosnien flera gånger om året – kolla vilken bank eller operatör som är billigast och byt till den, råder Torbjörn Noaksson.

Generellt sett är det nämligen billigare att skicka pengar mellan banker, särskilt om det kan få ta några dagar. Däremot kan det gå snabbare att skicka via institut som Ria eller Western Union. Med den sortens tjänster kan mottagaren hämta ut pengarna kontant, vilket också kan vara en viktig parameter om man till exempel skickar pengar till människor på flykt. Det finns också företag som specialiserat sig på att skicka pengar mellan vissa länder, som Sverige-Somalia.

Krigsdrabbade områden är det lurigt att skicka pengar till. En jämförelse av priser för att skicka 1 000 kronor till Syrien i maj 2016 visar att Nordea är billigast – det kostar 45 kronor – men tar fyra, fem dagar och kräver ett bankkonto hos mottagaren. Sedan följer priserna i stigande ordning, och allra dyrast är Handelsbanken som tar 573 kronor. Några priser för Western Union eller liknande tjänst finns inte till Syrien.

ANNONS

– Vi gör inte anspråk på att vara heltäckande. Men eftersom Syrien är ett krigsförande land kan man inte garantera att Western Union och liknande tjänster arbetar där. Banker är säkrare på det viset, eftersom de omfattas av särskild lagstiftning och samarbetar, säger Torbjörn Noaksson.

Sjätte juni börjar ramadan, en tid som för många förknippas med att göra goda gärningar. Många gör det genom att skicka pengar. De pengar som skickas från privatpersoner till fattiga länder har visat sig ha mycket större effekt än det som skickas som bistånd.

– Man räknar med fyra gånger så stor effekt hos mottagaren. Det finns inga mellanhänder, säger Torbjörn Noaksson.

Enligt honom har Money from Sweden redan haft effekt på branschen. Men fortfarande återstår ett problem: Det svåraste är inte att få in data, utan att målgruppen är svår att nå.

– Vår målgrupp läser inte svenska medier i särskilt hög utsträckning. Så vi har faktiskt marknadsfört tjänsten via utländska medier i första hand, säger han.

Tänk på det här om du ska skicka pengar

  1. En överföring av en större summa pengar är oftast billigare än många små överföringar.
  2. Var ute i god tid; en överföring på några timmar är vanligtvis dyrare än en överföring som tar några dagar.
  3. Jämför olika alternativ.
ANNONS