Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: PETER MORGAN
Bild: PETER MORGAN

Stor risk att börsstormen inte blåser över

Risken är stor att höststormen på aktiemarknaderna inte kommer att blåsa över på ett tag. Det gäller internationellt, i Sverige och för flera ledande Göteborgsföretag.

Stockholmsbörsen fick stryk på torsdagen efter att aktierna i först USA och sedan Asien backat rejält. Det var dessutom andra dagen i rad med stora nedgångar.

Det är en lång rad olika stormar som till slut samlats ihop för att skapa något som i värsta fall blir orkanaktigt på finansmarknaderna.

Handelskriget mellan USA och Kina lär komma att kosta stora belopp. Ovissheten kring hur Brexit ska hanteras blir bara värre. Det italienska budgetbråket accelererar. Osäkerheten är stor kring utvecklingen i flera utvecklingsländer. Inte minst är det stökigt kring valutorna i flera länder, inte bara Turkiet och Argentina.

Räntorna i USA har stigit så pass snabbt och kraftigt att Donald Trump tycker att tillfället är lämpligt att kalla Federal Reserve för ”galen”. Men även i Sverige lär räntorna börja ticka uppåt, om än från en bisarrt låg nivå.

Amerikanska teknikaktier har under lång tid farit mot skyarna som om det inte finns någon gräns för bolagens framgångar framöver. De kraftiga kursnedgångarna de senaste dagarna syns ännu så länge bara som små hack i den kurvan. Men även i Asien har investerarna övergett teknikaktier den senaste tiden.

Penningtvättshärvan kring Danske Bank har spridit osäkerhet kring andra nordiska banker.

Såhär inför ännu en intensiv rapportsäsong kan man också konstatera att det är riskfyllt att ha aktier som inte når förväntningarna. Senaste exemplet på det är Kappahl som föll kraftigt på torsdagen.

Olika index som mäter rädslan på aktiemarknaden har också stigit markant på senare tid.

Läget blir knappast lugnare av att oktober har en besvärande vana att vara en stormfylld månad på finansmarknaderna. Det gäller inte bara de värsta skräckexemplen som 1929 och 1987, utan oktober har varit en riktig rysare vid flera andra tillfällen.

Konjunkturcykeln förväntas vara på väg mot toppen. Och aktiemarknaden ligger i stort sett alltid före den verkliga ekonomin i sina reaktioner.

Att priserna på både olja och en del andra råvaror en tid stigit kraftigt lär också få genomslag hos industribolag, där det börjar talas om nödvändiga kostnadsprogram.

Den ökande osäkerheten kring konjunkturkänsliga bolag är något som känns av i Göteborgsregionen. Både AB Volvo och SKF tillhör de aktier som typiskt pekas ut i det sammanhanget. Även om Volvo verksamhetsmässigt varit en succé under senare år så är risken stor att omvärlden blir tuffare.

Och att Geely inte försöker kränga Volvo Cars till fantasivärderingar i det här klimatet är tur, det hade slutat i fiasko.

De bedömare som har betalt för att råda spararna att ”sitta lugnt i båten” är inte sena att dra fram den slitna klyschan den här gången heller.

Att handla i panik är sällan en bra idé. Men det är också riskfyllt att vara allt för passiv när bekymmer närmar sig. Att ha en aktieportfölj fylld med högvärderade amerikanska techjättar, banker med svajiga balansräkningar, bostadsutvecklare och konjunkturkänsliga verkstadsbolag är onekligen att utmana ödet. Det är därför en bra idé att ta sig en funderare på vilken risk man är beredd att ta för möjligheten att tjäna ytterligare en hacka. Även om man inte ska lämna aktiemarknaden helt så kan nattsömnen vinna på att portföljen ser lite tryggare ut framöver.

Att kasta sig in på börsen för att försöka fyndköpa i ett såhär pass ostadigt läge är också en aktivitet enbart för den med starka nerver.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.