Polestar hade en lyckad debut på New York-börsen i fredags och steg med nästan 16 procent. Men under måndagens inledande handel rasade aktien med 10 procent.
Polestar hade en lyckad debut på New York-börsen i fredags och steg med nästan 16 procent. Men under måndagens inledande handel rasade aktien med 10 procent. Bild: Joakim Ståhl/SvD/TT

Stockholmsbörsen stiger efter midsommarhelgen – Polestar rasar efter succédebut

Stockholmsbörsen steg efter midsommarhelgen. Vid klockan 17.15 ligger storbolagsindexet på 2,9 procent med ett Göteborgsbolag i topp. Elbilstillverkaren Polestar hade en succédebut på New York-börsen i fredags men tappar 11 procent i måndagens tidiga handel.

ANNONS
|

Stockholmsbörsen lyser grönt efter midsommarhelgen. Vid 17.15 handlas börsens breda OMXSPI-index på plus 2,9 procent. Storbolagsindexet OMXS30 ligger på plus 2,8 procent.

Flera Göteborgsbolag har gått starkt under dagen. Bäst går medicinteknikbolaget Vitrolife, som rusar upp till 14 procent. Ett annat medicinteknikbolag, Bico, går bra och stiger med 8,3 procent.

Även fibernätsbolaget Hexatronic går upp rejält och ligger på 8,1 procent vid 17.15-tiden och SKF ligger vid samma tillfälle på 5,6 procent.

Bland andra Göteborgsbolag går även AB Volvo på högvarv. De stiger med 4,7 procent. Volvo Cars startade måndagen starkt och låg ett tag på över 3 procent. Aktien dök under dagen och ligger på 1,4 procent en kvart före stängning.

ANNONS

Elbilstillverkaren Polestar, där Volvo Cars är storägare, hade en lyckad debut på New York-börsen på midsommarafton. De steg med nästan 16 procent. Men under Wall Streets inledande måndagshandel, som öppnade kring nollstrecket, sjunker aktien med 11 procent, skriver DI.

Balder började måndagen i klargröna färger och låg vid lunchtid på plus 4,3 procent men sjönk senare till plus 2,8 procent.

Hexagons vd kliver av

Inför öppning kom beskedet att Hexagons vd Ola Rollén byts ut mot Paolo Guglielmini vid årsskiftet. Rollén föreslås istället bli styrelseordförande i bolaget. Marknaden reagerar positivt på beskedet och aktien steg med 3,5 procent men sjönk under förmiddagen och ligger på plus 2,9 procent.

Atlas Copco meddelade innan börsen öppnade att bolaget köper upp kinesiska vakuumpumptillverkaren Shandong Jinggong Pump. Någon köpeskilling har inte offentliggjorts, men aktien stiger med nära 4 procent i den inledande handeln.

Även Sandvik skickade ut pressmeddelande om ett uppköp på morgonen, av det portugisiska bolaget Frezite. Inte heller här uppgavs någon köpeskilling, men aktien stiger med 5 procent.

Glädjeskutt på Wall Street

I Asien stängde Tokyobörsens Topix-index på plus 1,1 procent och Nikkei 225 på 1,4 procent. Hongkongbörsen handlas på plus 2,1 procent och börserna i Shanghai och Shenzhen på plus 0,9 respektive 1 procent.

ANNONS

I fredags tog Wall Street ett glädjeskutt efter att en undersökning från universitetet i Michigan visade på något lägre inflationsförväntningar bland konsumenter i USA än väntat.

Det i sin tur fick investerarna att spekulera i att centralbanken Federal Reserve inte kommer att höja styrräntan lika kraftigt som man tidigare trott.

LÄS MER:Lyckad börsdebut i New York för Polestar

LÄS MER:Nu kraschar tillgångar som värderades till skyarna

LÄS MER:Kraftig uppgång på Wall Street

LÄS MER:Börsen på årslägsta inför midsommar

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS