Inflationen i USA i oktober föll till 7,7 procent, från 8,2 procent i september. Analytiker hade räknat med en nedgång, men bara till 7,9 procent.
Inflationen i USA i oktober föll till 7,7 procent, från 8,2 procent i september. Analytiker hade räknat med en nedgång, men bara till 7,9 procent. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Stockholmsbörsen rusar – bästa dagen sedan i mars

På torsdagen presenterade USA en oväntad låg inflationssiffra för oktober. Det resulterade i att Stockholmsbörsen slutade på bästa dagen sedan i mars, rapporterar flera medier.
– Den här piken visar att inflationen i USA är på väg ner, säger Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB.

ANNONS
|

Investerarnas köpknappar utnyttjades flitigt under torsdagen efter beskedet att inflationen i USA i oktober var lägre än väntat. Breda OMXS-index steg 4,3 procent, den näst största ökningen på en enskild dag under 2022.

– Jag tror att man ska vara positiv till börsen. Vi har sett en svag utveckling tidigare och det har funnits en oro kring högre räntor i kombination med en energikris, säger Esbjörn Lundevall.

Inflationen i USA i oktober föll till 7,7 procent, från 8,2 procent i september. Analytiker hade räknat med en nedgång, men bara till 7,9 procent.

”Det är precis vad marknaden vill se nu”, skriver Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar, till TT.

ANNONS

Feds nästa räntebesked

Esbjörn Lundevall är inne på samma spår och konstaterar att inflationen snart kan börja ge med sig.

– Den här piken visar att inflationen i USA är på väg ner – eller det finns åtminstone indikationer på det. Men vi kan inte dra några säkra slutsatser än som enbart bygger på en enskild månadssiffra, säger Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB.

Den 14 december väntar USA:s centralbank Federal Reserve (FED) komma med nästa räntebesked. Den oväntat låga inflationen kan nu minska trycket på Fed att fortsätta höja räntan efter fyra så kallade trippelhöjningar av styrräntan på 0,75 procentenheter i rad.

Tror du att den enskilda månadssiffran kan förändra Feds politik?

– Jag vågar inte spekulera i det, det är svårt att säga huruvida det blir någon förändring eller inte, säger Esbjörn Lundevall.

LÄS MER:Nytt sparpaket hos göteborgska byggbolaget

LÄS MER:Så mycket har göteborgarna sänkt sin elförbrukning

LÄS MER:Uppgifter: Därför slopade regeringen elbilsbonusen

Bolag som stängde på plus

OMXS30-index med de 30 mest omsatta aktierna avancerade 3,6 procent.

Samtliga bolag steg utom Nordea som handlades i sidled. Särskilt utmärkte sig molntjänstbolaget Sinch och investmentbolaget Kinnevik som rusade 11,3 procent vardera, samt mätteknikbolaget Hexagon som stack iväg 10,3 procent.

Tunga verkstadsbolag gick också starkt, med lyft för bland annat Atlas Copcos A- och B-aktier på 7,2 respektive 6,3 procent.

Londonbörsens FTSE-index steg 1,3 procent, Parisbörsens CAC40-index lyfte 2,0 procent och Frankfurtbörsens DAX-index stod vid 18-tiden på plus 3,5 procent.

Källa: TT

ANNONS