Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bolaget har sedan tidigare krävts på miljonbelopp av Skatteverket.  Bild: Mats Schagerström/TT, Jesper Orrbeck
Bolaget har sedan tidigare krävts på miljonbelopp av Skatteverket. Bild: Mats Schagerström/TT, Jesper Orrbeck

Stena Metall-chefer får ny skattesmäll – för kräftevent

GP har tidigare rapporterat om att Skatteverket krävt Stena Metall på miljonbelopp efter att bolaget gjort avdrag på bland annat lyxmiddagar och konferenser med andjakt på slott. Nu står det klart att även två höga chefer inom bolaget ska betala tillbaka 100 000 kronor vardera efter oredovisade personalförmåner som exklusiva spa-medlemskap och kräftevent.

Tidigare i december kunde GP berätta om att ledningen i Stena Metall fått bakläxa av Skatteverket efter att bolaget gjort sig skyldiga till, enligt Skatteverket, otillåtna avdrag. Då beslutade myndigheten att höja moms och arbetsgivarutgifter för en del av Stena Metalls poster under 2018 och 2019. Totalt krävdes då bolaget på 1,7 miljoner kronor.

Bland annat handlar det om lyxmiddagar och en ”hållbarhetskonferens” på ett slott i Töreboda där andjakt var ett av inslagen som Skatteverket fann problematiska i avdragssynvinkel.

Stena Metall: ”Gjort en annan bedömning”

”Valet av deltagare, där tillgång till vapen synes ha varit ett kriterium, framstår inte som logiskt mot bakgrund av de angivna ämnena.” ”Eventet har stort inslag av nöje och rekreation. Det har alltså en mycket svag koppling till och nytta för er verksamhet”, skrev bland annat Skatteverket då.

GP fick då endast en skriftlig kommentar av Stena Metalls presschef Jesper Waltersson som löd:

”Den höjning som Skatteverkets beslut innebär beror huvudsakligen på att vi har gjort en annan bedömning än Skatteverket beträffande viss representation och sponsring samt beträffande moms på bland annat koncerninterna tjänster. Dessutom har vissa bilförmåner blivit felredovisade på grund av vi inte haft helt korrekta underlag. På grund av enstaka administrativa missar har även ett något för högt underlag beräknats avseende avdrag för pensionsavsättningar, samt några skattepliktiga förmåner inte kommit att redovisas på ett korrekt sätt. Bolaget kommer att rätta sig efter Skatteverkets beslut och har åtgärdat de smärre administrativa brister som givit upphov till de felaktigheter som uppkommit.”

Cheferna får skattetillägg

Nu meddelar Skatteverket att Koncernchefen Anders Jansson och en annan hög chef får sin beskattningsbara inkomst under 2018 och 2019 höjd med 100 000 kronor var. Detta efter att myndigheten hittat oredovisade personalförmåner – det rör de exklusiva spa-medlemskap och kräftevent som var med i Skatteverkets utredning kring Stena Metall, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Beslutet grundar sig i den granskning som Skatteverket tidigare gjort av Stena Metall som också handlar om personalförmåner. Anders Jansson och den andra chefen ska också betala skattetillägg på grund av bristerna i sina egna deklarationer.

I ett mejl till GP bekräftar Stena Metall att cheferna i fråga fått nya skattebeslut från Skatteverket. Men att det gäller samma personalförmåner som Skatteverket tidigare lyft.

”Skatteverket har i tidigare beslut för Stena Metall AB beslutat att vissa förmåner skall påföras Anders Jansson och Jonas Höglund. Skatteverket har med anledning av detta påfört Stena Metall AB, såsom arbetsgivare, skyldighet att betala sociala avgifter hänförliga till dessa förmåner. I konsekvens härmed – och eftersom förmåner skattemässigt behandlas som lön – har Skatteverket också beslutat att påföra Anders Jansson och Jonas Höglund värdet av samma förmåner som inkomst av tjänst.”, skriver Stena Metalls presschef Jesper Waltersson.

LÄS MER: Notan för regionens misslyckande: Miljonböter varje månad

LÄS MER: Tre månader av Zlatan kostade skattebetalarna en kvarts miljon kronor

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.