Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Kulans" gamla fabriksområde i Gamlestaden ska förvandlas till en helt ny stadsdel – District Bearing. Bild: Illustration: Stena Fastigheter

Stena Fastigheter ska bygga bostäder i SKF:s gamla fabriksområde i Gamlestaden

Stena Fastigheter gör ett jätteaffär och köper SKF:s historiska fabriksområde norr om Säveån.
Området ska kallas District Bearing med plats för bostäder och kommersiella verksamheter.

Med jätteaffären är det två gamla klassiska Göteborgsföretag som knyter tätare band, när nu bostadsföretaget alltså köper alltså det gamla fabriksområdet i Gamlestaden av SKF.

Det var SKF självt som valde Stena Fastigheter som utvecklare av det historiska industriområdet, och fortsätter nu med detaljplanen. Parterna hoppas på att den ska bli antagen hösten 2020, och att byggstarten ska kunna dra igång 2023.

Bygger ny stadsdel

– Vi kommer att skapa en pulserande stadsdel, där historien samexisterar med en mix av bostäder, restauranger, butiker, arbetsplatser och parker i anslutning till Säveån. Vi har en möjlighet att skapa en unik miljö och känsla, säger Agneta Kores, vd för Stena Fastigheter i ett uttalande.

Genom förvärvet kontrollerar nu Stena Fastigheter 12 500 byggrätter för bostäder och cirka 40 000 kvadratmeter för kommersiella byggrätter. Och på området, som tidigare gått under smeknamnet Kulan, vill man skapa en ny stadsdel som ska kallas District Bearing (bearing betyder lager på svenska).

Hur mycket affären har gått på är oklart.

Stena Fastigheter verkar nu inom tre större utvecklingsområden i Göteborg: Gamlestaden, Masthuggskajen och Humlestaden intill Änggårdsbergen. Därtill pågår flera nyproduktioner på bland annat Hisingen och västra Göteborg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.