Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Formica Capital, med vd Olof Cato, har köpt 51 procent av aktierna i Cybercom, med vd Niklas Flyborg. Bild: Magnus Gotander, Bilduppdraget
Formica Capital, med vd Olof Cato, har köpt 51 procent av aktierna i Cybercom, med vd Niklas Flyborg. Bild: Magnus Gotander, Bilduppdraget

Stena-arvtagare köper in sig i it-konsult

Formica Capital, familjen Olsson Erikssons nya investmentbolag, gör sin första investering – och tar en majoritetspost i it-bolaget Cybercom.
– Marknaden de verkar inom, med digitalisering och molntjänster, har stor potential, säger Formicas vd Olof Cato.

För knappt ett år sedan sålde Madeleine Olsson Eriksson, arvtagare till Stenaimperiet, sin del i familjens investmentbolag Stena Sessan. Hennes syskon köpte ut henne för nästan fyra miljarder kronor – pengar familjen Olsson Eriksson använde för att skapa ett nytt, eget investmentbolag. Nu gör Formica Capital sin första stora kärninvestering och köper 51 procent av aktierna i it-konsultbolaget Cybercom. Bolaget har idag runt 1 200 anställda, bland annat på Lindholmen i Göteborg, och omsatte förra året 1,6 miljarder kronor med en rörelsemarginal på 10 procent.

Köpesumman hemlig

– Det är ett bolag jag känner väl sedan min tid på JCE. Digitalisering, internet of things, iot, och molntjänster är en mycket intressant marknad, där Cybercom är väl positionerade. Vi tror också att företags behov av att hyra in specialistkompetens inom de områdena fortsätter vara stort lång tid framöver. Cybercom har också haft en fantastisk utveckling bakåt och har exempelvis mer än dubblat rörelseresultatet de senaste tre åren, säger Olof Cato.

Han var tidigare investeringsansvarig för onoterade innehav på investmentbolaget JCE Group, som styrs av Hampus Ericsson, son till Consafe-grundaren Christer Ericsson. Det är också JCE som är en av säljarna i Cybercom-affären. Ägarbolaget står dock, tillsammans med Helsingborgsbaserade investmentbolaget Tequity, kvar som minoritetsägare i it-konsulten. Köpesumman är i dag hemlig.

Ska investera hållbart

Formica har ett uttalat mål att investera i klimatmässigt hållbara bolag. Olof Cato vill hjälpa Cybercom att hitta "kompletterande förvärv" men också få bolaget att fokusera mer på hållbara affärer.

– Vi investerar med stort hållbarhetsfokus och digitaliseringen är en stor möjliggörare för en hållbar utveckling. Det är delar vi hoppas Cybercom kan satsa ytterligare på framöver, säger han.

Med belåning har Formica nu ett investeringsutrymme på mellan fem och sex miljarder kronor. Och Olof Cato letar brett efter nya investeringar, både i bolag på och utanför börsen.

– Vi tittar ganska så brett, dels inom verksamheter som har en direkt hållbarhetseffekt, som till exempel grön teknik, dels där det finns en potential att göra verksamheten mer hållbar genom förändringar, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.