Stefan Ingves om den höga räntan

Inflationen är nästan 20 gånger högre än när Stefan Ingves tillträdde som riksbankchef.
– Tanken fanns där att det kommer en dag när inflationsmålet testas, säger han i en intervju i Dagens Nyheter.

ANNONS
|

Stefan Ingves gör sin sista tid som chef på Riksbanken efter att ha suttit på posten sedan 2006. Genom åren har han varit med om en global finanskris, en pandemi och nu krig i Europa. I en intervju i Dagens Nyheter svarar han på om han någonsin trodde att inflationen skulle nå dagens tio procent.

– Tanken fanns där att det kommer en dag när inflationsmålet testas. Då kommer det att ta emot. Väldigt många kommer att bli väldigt arga, för räntorna kommer naturligtvis att stiga. Uppdraget är klart och man får vara mentalt förberedd på det, säger han till DN.

ANNONS

Tar till sig av kritik

Stefan Ingves och Riksbanken har under perioden fått kritik för att de tolkat inflationsmålet på två procent alldeles för nitiskt. Att inflationen i Sverige påverkas i hög grad av det globala ekonomiska läget.

– Vi ställs ju inför ett val, ska vi göra något eller sitta med armarna i kors? Om vi sitter med armarna i kors och det visar sig att vi har fel, då blir det en väldig uppförsbacke att rätta till det längre fram. Så länge man har en egen valuta ska man alltid försöka nå det mål man har, säger han till DN.

Men han tar också till sig av kritiken.

– På centralbanken, det är där pengar skapas. Och så skapar vi en väldig massa pengar, och det kan gå över styr någonstans, till exempel bostadsmarknaden. Jag tror inte att man då efteråt kan hävda att vi inte hade något med det att göra.

LÄS MER:Riksbanken har gjort svenskarna fattigare

LÄS MER:10,2 procent – så hög blev inflationen i december

ANNONS