Peter Jeppsson, vice vd på Svenskt Näringsliv. Arkivbild.
Peter Jeppsson, vice vd på Svenskt Näringsliv. Arkivbild.

Stärkt omställningsavtal för privattjänstemän

Svenskt Näringsliv och den fackliga paraplyorganisationen PTK har enats om bättre omställningsvillkor. Där ingår bland annat betalda studier, sänkta avgifter för företagen samt ersättning även för den som blivit uppsagd på grund av sjukdom.

ANNONS
|

Överenskommelsen rör privatanställda tjänstemän. Där ingår bland annat att även de som blivit uppsagda på grund av sjukdom ska kunna få betalda studier och ersättning av TRR Trygghetsrådet, samtidigt som företagens avgifter sänks.

"Med den här överenskommelsen har vi förbättrat möjligheterna till omställning under hela arbetslivet", säger Niklas Hjert, ordförande i PTK:s förhandlingschefsgrupp, enligt ett pressmeddelande.

Peter Jeppsson, vice vd på Svenskt Näringsliv, skriver:

"Båda parter inser att omställningsverktygen måste utvecklas för att fungera så effektivt som möjligt. Den samsynen har gjort att vi kunnat enas om bättre villkor för både företag och medarbetare".

ANNONS

Tjänstemän som behöver studera för att få nytt jobb ska nu också få rätt till ekonomiskt stöd av TRR.

TRR:s kapital har vuxit efter flera år av låg arbetslöshet. Det gör att Svenskt Näringslivs medlemsföretag nu under en tid helt slipper avgift. För anslutna företag som inte är medlemmar i Svenskt Näringsliv sänks avgiften från 0,7 till 0,4 procent av lönesumman.

TT

ANNONS