Starkt Castellum höjer utdelningen och storsatsar på Säve flygplats

I rena siffror går det mesta lite bättre än tidigare för Castellum. Samtidigt smider fastighetsbolaget storstilade planer för området kring Säve flygplats – som bland annat ska bli utvecklingscenter för självkörande bilar och elflyg.
– Vi har möjlighet att skapa något fantastiskt där, säger vd Henrik Saxborn.

ANNONS
|

På torsdagen visade Castellum korten och rapporterade för det fjärde kvartalet och helåret 2019. Resultatet i korthet: intäkterna ökar något, förvaltningsresultatet (hyresintäkter minus kostnader för drift, administration, förvaltning och räntor), stiger medan belåningen minskar och fastighetsvärdet ökar.

Henrik Saxborn, vd för Castellum, med huvudkontor i Göteborg.
Henrik Saxborn, vd för Castellum, med huvudkontor i Göteborg. Bild: Bild: Castellum

– Vi har fortsatt flytta portföljen mot ökad kvalitet samtidigt som vi stärker oss för framtiden. Vi har en starkare balansräkning än vi någonsin haft, med en belåning som minskat till 43 procent – och det är viktigt när vi går framåt. Trots detta ökar förvaltningsresultatet. Det är en otroligt stark utveckling, säger Castellums vd Henrik Saxborn.

Fakta: Så går det för Castellum

Här nedan kan du se hur det gick för Castellum under det fjärde kvartalet 2019. Inom parentes står motsvarande siffror för samma kvartal 2018. Alla siffror står i miljoner kronor, om inget annan anges.

Intäkter: 1 487 (1 436)

Förvaltningsresultat: 766 (733)

Resultat före skatt: 2 485 (2 749)

Föreslagen utdelning för helåret 2019: 6,50 kronor per aktie (6,10 kronor, per aktie)

Ska investera 10 miljarder i Säve flygplats

Han ser också ljust på framtiden och bedömer att marknaden håller sig "fortsatt stark" med hyresintäkter som växer stabilt under den "närmaste överblickbara tiden"

ANNONS

– Trots att det syns många byggkranar i Göteborg och våra andra svenska storstäder överproducerar vi i dag inte kontorsytor, snarare tvärtom. Det kommer vara ont om lokaler när vi går framåt och det talar för en stabil hyrestillväxt, säger Henrik Saxborn.

LÄS MER:Castellum renodlar bolaget – toppchef lämnar

Ett av Castellums största projekt just nu är Säve flygplats i Göteborg. Här planerar fastighetsbolaget att investera totalt runt 10 miljarder kronor det kommande decenniet. Planen är att bygga 8 000 kvadratmeter logistikfastigheter, som lager och andra anläggningar i området – men den gamla flygplatsen ska i framtiden också bli ett utvecklingscenter för både självkörande bilar och elflyg. När allt är klart, om sådär 10 år, har Castellum som mål att upp mot 8 000 personer ska jobba i området.

– Det finns ett behov av ett center för utveckling av exempelvis självkörande bilar och elektrifierat flyg och vår plan är skapa den vid Säve flygplats. Vi har redan hyresgäster på plats inom båda områdena. Vi ser oerhört intressanta möjligheter även för själva den gamla flygplatsen, där kontoren stod, framöver. Vi har möjlighet att skapa något fantastiskt även ur en hållbarhetsaspekt, på den här marken, säger Henrik Saxborn.

LÄS MER: Ekonomikrönika: "Castellum ser ut som förloraren i Säveaffären"

ANNONS

Vd om Säve-köpet: En bra affär

Det finns också planer på att bygga solcellsanläggningar på taken på de nya byggnaderna på Säve, berättar han.

– Där får jag återkomma med detaljerna, säger Saxborn.

Säve flygplats, med runt tre miljoner kvadratmeter mark, köpte Castellum av Serneke för 1,1 miljarder kronor i december 2018. En del av den köpesumman var dock rörlig och skulle bestämmas av hur detaljplaner och bygglov för marken utvecklades fram till 2030. Som mest hade Castellum kunnat få betala ytterligare en miljard kronor till Serneke i "tilläggsköpeskilling"

LÄS MER: Castellum köper ut Serneke ur Säve flygplats för 300 miljoner kronor i förtid

Men strax innan jul i fjol köpte Castellum loss området kring Säve flygplats i förtid av Serneke för tilläggsköpeskillingen 300 miljoner kronor.

– Det var av två skäl: det första är att vi fick möjligheten och därmed kunde stänga affären och få full kontroll över projektet. För det andra är det rent ekonomiskt en bra affär. I värsta fall hade vi kunnat få betala ytterligare en miljard kronor till Serneke om vi börjat bygga fler fastigheter på marken, säger Henrik Saxborn.

Håller på traditionen som högutdelare

På börsen hör Castellum till de så kallade högutdelarna, kända för att dela med sig av vinsterna till aktieägarna. För 2019 föreslår styrelsen att Castellums ägare får en utdelning på 6,50 kronor per aktie – en höjning från 6,10 kronor för 2018. Det betyder att utdelningen höjs för 22:a året i rad.

ANNONS

– Det är ett löfte till aktieägarna – köper du Castellum ska du få en utdelning, säger Henrik Saxborn.

LÄS MER:Kontorsråttan – Castellums livboj i en vikande konjunktur

LÄS MER:Så mycket tjänade Serneke på Säve

ANNONS