Färska jobbsiffror från USA. Arkivbild
Färska jobbsiffror från USA. Arkivbild Bild: Michael Conroy AP/TT

Starka USA-siffror kan bromsa räntesänkningar

Dollarn och marknadsräntorna tog ett kliv uppåt efter oväntat starka decembersiffror från arbetsmarknaden i USA.
Den goda nyheten om jobben i USA är dåliga nyheter för högt belånade svenska bolånetagare och företag som ställt in sig på snabba räntesänkningar i år.

ANNONS

Det skapades 216 000 nya jobb utanför jordbrukssektorn i USA i december, enligt en månadsrapport från USA:s arbetsmarknadsdepartement. Arbetslösheten i december låg kvar på 3,7 procent, samma nivå som i november.

Marknadsräntor lyfter

Analytiker hade i genomsnitt räknat med 175 000 nya jobb i december enligt en sammanställning av prognoser gjord av nyhetsbyrån Bloomberg. Snittprognosen för arbetslösheten låg på 3,8 procent.

Rapporten visar även att den genomsnittliga timlönen i USA steg med 0,4 procent i december jämfört med månaden före, vilket är ännu ett styrketecken och en inflationsdrivande faktor.

Räntorna på amerikanska statspapper – som lyft ordentligt sedan årsskiftet – tog ett kliv uppåt efter rapporten. Räntan på en tioårig statsobligation steg till 4,05 procent.

ANNONS

Dollarn lyfte också markant och kostar nu 10:29 kronor, vilket kan jämföras med noteringarna kring 9:91 kronor per dollar i mellandagarna.

Börserna på Wall Street ser i terminshandeln också ut att öppna tydligt nedåt efter jobbsiffrorna, då riskaptiten på marknaden dämpas av högre räntor.

Den starka arbetsmarknaden riskerar att hålla uppe inflationstrycket i USA, vilket i sin tur minskar sannolikheten för att USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) ska göra snabba räntesänkningar i vår – vilket marknaden varit inställd på en tid.

Sannolikheten för att Fed sänker styrräntan redan i mars har nu fallit till 50 procent i prissättningen på räntemarknaden. Och antalet räntesänkningar under året ser nu ut att snarare bli fem än de sex sänkningar som tidigare låg i prissättningen.

Och om inte Fed sänker räntan kommer ränteläget globalt vara kvar på en högre nivå, även i Sverige.

Kan förvärra inflationen igen

Kronförsvagningen kan dessutom, om den blir bestående, förvärra den svenska inflationen igen. Detta kan göra att Riksbanken inte gör alla de räntesänkningar som både bedömare och marknaden räknat med i år.

Riksbankens styrränta ligger efter en serie höjningar sedan våren 2022 på 4 procent. Räntehöjningarna har tryckt upp kostnaderna för bolån och andra krediter i den svenska ekonomin kraftigt.

ANNONS