Ställ dina frågor om bolån till sparekonomen

Ska jag binda eller inte? Vad ska jag ha för taktik när jag förhandlar med banken om ränta? Hur ska jag tänka? Christine Sahlberg, sparekonom på Compricer, har svarar på era frågor om bolånen.

ANNONS
|

Det var många som ställda sina frågor till experten, Christina Sahlberg sparekonom på Compricer när GP öppnade upp chatten på onsdagseftermiddagen. I år går 72 procent av svenskas lån ut där mestadels är bolån. Med en hög ränta har många undrat vad som är bäst – om man ska binda eller ha rörligt, och hur ska man tänka nu när ens bolån löper ut?

Flera frågor handlade om hur ränteläget kommer att se ut framöver. Andra frågor handlade om hur man gör för att få en bättre ränterabatt och en annan om vad man ska tänka på om man ska köpa sin första bostadsrätt nu.

ANNONS

En del uttryckte även oro och ångest när det kommer till hur man kan förbereda sig när bolånet går ut inom kort.

Binda eller rörligt?

Många undrade vad som var bäst - att binda sitt bolån, och därmed få en säkerhet kring kostnaden, eller ha rörligt. Enligt sparekonomen Christina Sahlberg, finns det inte något generellt svar på frågan. Historiskt sätt har rörlig ränta varit bäst – men då ska man vara okej med att det svänger något.

”Men se till din ekonomi, är du pressad och osäker så bind räntan så du sover godare. Om inte kan rörlig vara bättre eftersom du då kan byta bank om din bank erbjuder en dålig ränta”, skriver Christina Sahlberg.

Sedan är även flyttaspekten viktig. Det kan bli dyrt att bryta ett bundet lån, så vet man att man ska flytta inom närtid kan det vara bättre att låta räntan vara rörlig.

Christina Sahlberg anser även att det bästa är att välja att antingen ha allt bundet eller allt rörligt och alltså inte dela upp bolånet.

”Problemet med att ha både rörligt och bundet är att du då sitter fast även med den rörliga delen av lånet hos banken – eftersom du inte kan flytta en del av ditt lån till en annan bank. Då har du väldigt dåligt förhandlingsläge och dom kan höja din rörliga ränta utan att du kan göra något. Så mitt tips, utan att veta hur just er ekonomi ser ut, är att binda allt på lite kortare tid eller ha allt rörligt”, skriver hon.

ANNONS

Att förutse vilken typ av ränta som är bäst framöver är omöjlig, menar Sahlberg.

Hur du förhandlar

Att trycka på att banken tjänar mycket pengar är inte det bästa argumentet att dra när man förhandlar, menar Christina Sahlberg. Men det finns andra argument som man kan lyfta under förhandlingen.

”Det är bättre att argumentera genom att säga att du har kontaktat ett flertal banker och tänker flytta lånet till dem som ger dig bäst ränta”.

Det kan även vara värt att försöka få bättre rabatt hos andra banker. Och om inget annat kan man alltid pressa sin nuvarande bank efter att ha kollat läget lite hos andra banker, tipsar Christina Sahlberg om.

”Det bästa för att få den lägsta räntan som möjligt är att kontakta många banker. Börja med att titta på genomsnittsräntorna, dvs den räntan som bankerna gav nya kunder förra månader. Då ser du vilka banker som erbjuder lägst ränta. Kolla sen med dem vilken ränta de skulle kunna erbjuda dig och välj sen den som har bäst erbjudande”.

LÄS MER:Trots kris – räkna inte med sänkt bolåneränta

LÄS MER:Så kan du spara tusenlappar på ditt bolån

LÄS MER:Föräldrar tar lån – för att köpa mat och vinterkläder

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS