Staden utmanar med nya billiga bostäder

Enligt byggbranschen går det inte att bygga billigare bostäder. Det gör det visst, säger andra. I Frihamnen, där en del av Sveriges största stadsutvecklingsprojekt växer fram, ska det gå att hyra en trea för 6 000 kronor i månaden.

ANNONS
|

– Staden som system är segregerad,och vi måste bryta det, sägerKristian Käll, processledare på ÄlvstrandenUtveckling.

I Göteborg pågår norra Europasstörsta stadsutvecklingsprojekt,Älvstaden. Centrala Göteborg skatill år 2035 växa till dubbel storlekoch rymma 25 000 lägenheter och45 000 arbetsplatser. Men projektetär unikt även på ett annat sätt eftersomman också har frågan ”För vembygger vi?” i fokus.

– De senaste åren har man byggtför en resursstark medelklass – oavsettom det handlat om hyres- ellerbostadsrätter. Om man utgårfrån en ensamstående vuxen medbarn, med en medelinkomst pårunt 20 000 kronor i månaden,måste denna person lägga upp till60 procent av sin inkomst på en nyproduceradtrerummare. Det sägersig själv att den ekvationen inte gårihop, säger Kristian Käll.

ANNONS

DET FINNS ENLIGT Kristian Källingen tid att förlora när det gälleratt bryta Göteborgs stora bostadssegregering.Den förtätning somÄlvstaden innebär motsvarar byggetav en svensk medelstorstad –vilket innebär enorma möjligheter:

– Vi måste bygga utifrån ett hållbartperspektiv, inte bara miljömässigt,utan också ekonomiskt,kulturellt och socialt. Om vi fortsätterbygga enbart för de som kanbetala för nyproduktion, så kommervi med Älvstaden att koncentreramedelklassen i de centrala delarnaav Göteborg och därmed fördjupapolariseringen ännu mer. Vi måstehelt enkelt pröva något nytt. Göteborgsstad äger all den här centralamarken, och med den har vi fått enunik möjlighet att hitta nya lösningarpå våra urbana problem.

FRIHAMNEN, SOM ÄR ett av de sjuexpansionsområden som utgör Älvstaden,ska ha 50 procent hyresrätter,med hyror i olika nivåer. För enfjärdedel av hyresrätterna kommerhyran att hamna på omkring 6 000kronor i månaden för en normalstortrea. Genom tydliga villkorom differentierade hyresnivåer imarkanvisningen ville Göteborgsstad utmana byggbranschen tillkreativa lösningar. Många anmäldesitt intresse, och slutligen blevdet fyra byggbolag som fick utgörapartners i Frihamnskonsortiet föratt utveckla den här typen av prisrimligahyresrätter.

Men hur gör man för att byggaså här billigt?

– Det handlar om flera faktorer.För några stora bolag som anmältsitt intresse är det möjligt just föratt vi kan erbjuda så stora volymer,eller att man använder vinsternafrån bostadsrätterna till attinvestera i hyresrätterna. Andrahar ett produktionssystem som ärbilligare med prefab-element. Detfinns byggaktörersom jobbat systematisktunder flera år med att kapasina kostnader och därmed visat attdet går, säger Kristian Käll.

ANNONS

MEN MAN HAR fått kritik för att dennya hyresmodellen skulle innebäraså kallad ”social housing”.

– Så är det inte. Det ska inte finnassärskilda områden för personermed lägre inkomster. Däremotkan man inom samma område ochäven samma bostadshus ha olikahyresnivåer beroende på läget. Lägenhetersom ligger högt upp medspektakulär utsikt är dyrare, medanlägenheter längre ner blir billigare.Man kan också variera mellan normalstandardoch extrautrustadelägenheter. Vi subventionerar helleringen mark, säger Kristian Käll.

Kritiska röster har även höjts föratt man på det här viset går in ochstyr marknaden. Varför ska detprivata näringslivet behöva ta tag istadens misslyckande när det gällerden sociala dimensionen, är argumentsom framförts.

– Men vi har inte manipulerateller styrt marknaden. Däremotvände vi oss till dem, och frågadeom de, utifrån vår målbild, kundekomma med kreativa lösningar.På det viset bidrar vi faktiskt tillbättre konkurrens och utvecklingav marknaden för nyproduceradebostäder, säger Kristian Käll.

Älvstadsprojektet har rönt mycketuppmärksamhet runt om i landet,och trycket på att få komma påstudiebesökär stort. ÄlvstrandenUtveckling AB har även haft föredragför bland andra Stockholmsstad, Uppsala kommun och näringsdepartementet.

– Vi ser också att andra städer fåttliknande uppdrag från sina fullmäktige.Det här är början på enhelt ny bostadsutveckling som intelängre bara är en volymfråga, utanman börjar ställa sig samma typ avfrågor som vi gjort: För vem byggervi? Vad kan folk egentligen betala?För oss är det självklart att alla skaha råd att bosätta sig i Älvstaden,säger Kristian Käll

ANNONS

ÄLVSTRANDEN SKAFÖRVERKLIGA VISION

■■ Älvstranden Utveckling AB ärGöteborgs stads utvecklingsbolagmed uppdrag att förverkliga VisionÄlvstaden.

■■ Tillsammans med stadens planerandeförvaltningar och näringslivär målet att skapa ”en grön, dynamiskoch inkluderande innerstadrunt älven”. Beräknad byggstart iFrihamnen är 2022–2023.

■■ Anställda: 89 medarbetare medspetskompetens inom hållbar stadsutveckling,fastighetsutveckling ochfastighetsförvaltning.

■■ Samarbeten: hundratals samarbetspartners.

■■ Omsättning 2017: 355 mkr.

■■ Fastigheter: 76 byggnader, i huvudsaklängs båda sidor om GötaÄlv. 310 000 kvadratmeter uthyrningsbaryta.

ÄLVSTADEN

■■ Beräknas innehålla 5 miljonerkvadratmeter potentiella byggrätter.Älvstranden Utveckling representeraren betydande del avdessa i delområdena Lindholmen,Frihamnen, Södra Älvstranden ochGullbergsvass.

ANNONS