Stärkt miljardvinst för Volvo – extrautdelning till aktieägarna

Lastbilstillverkaren AB Volvo rapporterar ett förbättrat resultat samtidigt som trenden med vikande orderingång fortsätter. Däremot höjer koncernen utdelningen och Volvos aktie rusar.

ANNONS
|

Se koncernchefen Martin Lundstedt tala om resultatet, coronavirusets utbredning och den nya Sverigebilden.

Lastbilstillverkaren AB Volvo rapporterar ett förbättrat resultat samtidigt som trenden med vikande orderingång fortsätter.

Under det fjärde kvartalet i fjol uppgick AB Volvos vinst före skatt 8,9 miljarder kronor, det ska jämföras med 3,1 miljarder kronor för samma period ett år tidigare (ett resultat tyngt av en reservering på 7 miljarder kopplat till en felaktig avgaskomponent).

LÄS MER:Volvo ökar kassan med 22 miljarder i affär med japanskt bilföretag

LÄS MER:AB Volvo ökar takten för självkörande fordon

Vd Martin Lundstedt är nöjd med siffrorna för helåret.

– Vi är nöjda med 2019 års rekordresultat. Vi agerar från en styrkeposition. Om vi ser till kvartal fyra så har det delvis varit ett omställningskvartal. Vi ser lite mjukare nivåer, som vi guidade för i kvartal tre, där har vi gjort en anpassning till kvartal fyra i Nordamerika och i Europa. Och med en marginal på nära nio procent och fortsatta anslag till forskning och utveckling för att bygga ett hållbart transportsystem, ser vi det som ett bra resultat för kvartal fyra, säger Martin Lundstedt till TT.

ANNONS

Extrautdelning till aktieägarna

2019 var ännu ett bra år för Volvokoncernen. Fordonstillverkaren ökade nettoomsättningen med 11procent till 432 miljarder kronor och gjorde ett justerat rörelseresultat till 47,9 miljarder kronor (40,7) med en marginal på 11,1procent (10,4).

– Under året fortsatte vi också att stärka vår finansiella ställning. Vår förbättrade lönsamhet och starka finansiella ställning gör det möjligt för oss att både investera i vår framtid och återföra kapital till våra aktieägare, kommenterar vd Martin Lundstedt i rapporten.

På flera punkter slår rapporten marknadens förväntningar. Och kommer med överraskningen om en större utdelning till aktieägarna.

Styrelsen föreslår nu en utdelning till aktieägarna på 5,50 kronor per aktie samt en extrautdelning på 7,50 kronor. Förra året delade man ut tio kronor.

AB Volvos stämma är den 8 april i Göteborg.

Martin Lundstedt, Volvos vd.
Martin Lundstedt, Volvos vd. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Volvokoncernens nettoomsättning blev 105,3 miljarder kronor i det fjärde kvartalet, ett tapp från 105,8 miljarder kronor ett år tidigare.

Tack vare det relativt kraftigt förbättrade resultatet före skatt, vilket beror på fjolårets avsättning kan AB Volvo också rapportera mycket stärkt lönsamhet.

Bolagets rörelsemarginal ökade till 8,9 procent, jämfört med 3,4 procent under samma period i fjol.

Medan vinsten och försäljningen steg vek den framåtblickande orderingången nedåt, enligt koncernens bokslut. För fjolårets sista kvartal uppgick orderingången till 53 300 lastbilar.

ANNONS

– Under kvartal fyra 2019, minskade leveranserna av lastbilar med 9 procent och nettoorderingången med 10 procent jämfört med samma kvartal 2018, konstaterar koncernchefen Martin Lundstedt i rapporten.

Det är sjätte kvartalet i rad som Volvo rapporterar svagare ordersiffror än för samma period året före.

Signaler om höjd produktionsnivå

Trots lågkonjunktur och fortsatt anpassning i Nordamerika ger Martin Lundstedt signaler om höjd produktionsnivå för 2020.

På lastbilssidan ser bolaget en oförändrad prognos för den europeiska marknaden liksom den kinesiska marknaden. I Brasilien reviderar man upp med 5 000 lastbilar medan man spår en nedgång på den indiska marknaden (minus 55 000).

Gällande segmentet anläggningsmaskiner höjer man prognosen för 2020 på den viktiga kinesiska marknaden. På övriga marknader ligger tidigare bedömning fast.

Den senaste veckornas utbredning av coronaviruset oroar också Martin Lundstedt.

– Precis som alla är vi jätteoroade över detta. Vi har ju en stor verksamhet och familjer som arbetar i Kina, så vi arbetar aktivt med detta både i vår organisation och med myndigheter och samhälle, säger han till TT.

Volvos aktiekurs rusade med med över sju procent i den inledande handeln på Stockholmsbörsen.

LÄS MER:Volvobolagen sätter medarbetare i karantän

Texten uppdateras.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS