Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Språkreseföretaget STS Education från Göteborg i konkurs

Utbildningsföretaget STS Education, från Göteborg, som arrangerar språkresor och utbytesår, ansökte på tisdagen om konkurs. Anledningen är coronapandemin och dess konsekvenser för resebranschen.

STS Education skriver i ett pressmeddelande att man vidtagit alla tänkbara kostnadsbesparingar till följd av krisen, men att de statliga stödpaketen inte varit applicerbara för företaget i tillräcklig utsträckning. Redan under 2019 gjorde dock bolaget ett rörelseresultat på minus 46 miljoner, med en omsättning på 231 miljoner.

Man skriver att man ”förlorat en hel sommar av språkreseintäkter”.

Johan Sölveland har utsetts till konkursförvaltare. Han uppger att han inte har hunnit sätta sig in i alla detaljer kring än, men sammanfattar bakgrunden till konkursansökan:

– Bolaget har ju drabbats väldigt hårt av corona. Det är ganska förståeligt att man har fått problem med att sälja sina produkter, det är många saker som har varit svåra att hantera med reserestriktioner och liknande, säger Johan Sölveland och fortsätter:

– Det har varit förlust i rörelsen i ett antal år och man har gjort många omstruktureringar och försökt förnya sig. Sedan kom coronakrisen i princip samtidigt som man var klara med den här omstruktureringen och då har man helt enkelt inte orkat med. Så det finns några olika anledningar men det som stjälper bolaget är coroankrisen.

LÄS MER: Så många passagerare tappade Landvetter i juli

Information till kunder är på gång

Vad som kommer att hända för den som har bokat en resa eller utbytesår, eller som är ute nu, är ännu inte helt klarlagt. Men bolaget kommer att publicera information på sin hemsida inom kort och man kan fortfarande kontakta dem med frågor.

"Det pågår nu full aktivitet för att säkerställa att alla studenter som påbörjat sitt High School-år blir väl omhändertagna samt att alla som planerat att resa skall kunna göra detta. Samtidigt arbetas det intensivt med att hitta en långsiktig lösning för STS Education och för alla studenter som ser fram emot sina framtida utbytesår och språkresor”, skriver bolaget i pressmeddelandet.

– Det är ju lite olika förutsättningar beroende på om man är ute på destinationer eller på väg ut. Men vi jobbar för att få ut information. I nuläget rullar organisationen på så det går att få kontakt. Det finns personal på plats som kanske inte kan svara på alla frågor, men en del, säger Johan Sölveland.

LÄS MER: Så flyger vi efter corona: slutet för långresor

Kan komma att sälja rörelsen

Enligt honom ska man nu titta på möjligheterna för att sälja verksamheten, alternativt driva den vidare genom något av dess utländska dotterbolag.

– Vi arbetar för att hitta en lösning för bolaget och kommer att föra samtal med olika intressenter. Det är en väletablerad rörelse som de har drivit under många år och som har ett stort och finmaskigt nätverk med skolor och kontakter i andra länder. Givet att vi kan hitta en bra köpare inom rimlig tid finns ju möjligheten att upprätthålla rörelsen så att kunderna får sina resor. Men det är alltid svårt att uttala sig om i ett såhär tidigt skede. Vi jobbar på och så får vi helt enkelt se vad detta landar i, säger Johan Sölveland.

Bolaget bildades 1958 och har sedan dess erbjudit språkresor och utbytesår världen över. I dag har de kontor i elva länder, enligt deras hemsida.

STS Education och STS Alpresor är två separata bolag utan några juridiska bindningar. STS Alpresor omfattas därmed inte av konkursen.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.