EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager. Arkivbild.
EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager. Arkivbild. Bild: Olivier Hoslet/AP/TT

Spotify välkomnar EU-beslut om Apple

Teknikjätten Apple missbrukar sin dominerande marknadsposition när det gäller strömning av musik, enligt EU-kommissionen. Apple opponerar sig. Men Spotify, med grundaren och vd:n Daniel Ek, välkomnar beslutet.

ANNONS

Efter ett knappt års utredande inleder EU nu en konkurrensprocess mot Apple.

"Genom att sätta strikta regler på App Store som skapar nackdelar för konkurrerande musikströmningstjänster så snedvrider Apple konkurrensen och berövar användare av billigare musikströmningstjänster möjligheten att välja", heter det i ett uttalande från kommissionen.

Fallet handlar om den centrala roll som app-butikerna spelar, säger konkurrenskommissionär Margrethe Vestager på en presskonferens i Bryssel.

– Apple sätter inte bara reglerna för sin App Store: de konkurrerar dessutom genom sin egen app mot många andra. Vi är oroade över att Apple snedvrider marknaden till fördel för sin egen tjänst, Apple Music, säger hon.

ANNONS

Höga böter?

I den process som nu inleds får Apple först möjlighet att svara på anklagelserna, både i skrift och vid möten. I slutändan riskerar bolaget böter på ända upp till 10 procent av sin globala omsättning, även om det är sällan som konflikter går så långt.

Utredningen av Apple inleddes i somras efter klagomål från musikströmningskonkurrenten Spotify.

"Efter misslyckade försök att lösa situationen direkt med Apple begär vi nu att EU-kommissionen agerar för att säkerställa rättvis konkurrens", skrev bolagets vd Daniel Ek i mars 2019.

Att det nu blir en process mot Apple välkomnas av Spotify. Beslutet beskrivs i ett uttalande som ett avgörande steg mot att ställa den amerikanska teknikjätten till svars för bolagets konkurrenshämmande affärsmetoder. Spotify tillägger att det brådskar att så snart som möjligt se till att Applemobilen Iphones operativsystem IOS inte snedvrider konkurrensen.

Kritik från Apple

Apple går inte oväntat till motattack.

"Spotify har blivit den största musikprenumerationstjänsten i världen och vi är stolta över att ha spelat en roll i det", skriver Apple i ett uttalande.

"Återigen, de vill ha alla fördelarna med App Store, men tycker inte att de ska betala något för det. Kommissionens argument till förmån för Spotify är motsatsen till konkurrens på lika villkor", tillägger Apple.

ANNONS

Joakim Goksör/TT

Wiktor Nummelin/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS