Riksbankschef Stefan Ingves kan redan ha höjt klart, resonerar Handelsbankens ekonomer. Arkivbild.
Riksbankschef Stefan Ingves kan redan ha höjt klart, resonerar Handelsbankens ekonomer. Arkivbild.

Splittrad bild kring räntehöjningar

En räntehöjning till, om ens det. Det är vad Riksbanken hinner med innan inflation och de sämre tiderna tar vid, enligt Handelsbankens nya konjunkturprognos. Swedbank tror på mer.

ANNONS
|

"Det betyder att styrräntan kommer upp till noll, men inte mer. Men räntehöjningen hänger på en skör tråd", skriver Handelsbankens ekonomer och pekar på att konjunkturen förmodligen lär bli svagare för varje dag som går innan Riksbanken har tänkt sig trycka på knappen igen efter första höjningen strax före jul.

Spår fler höjningar

Swedbanks ekonomer tror dock på mer.

"Vi bedömer att Riksbanken höjer räntan i september 2019 och ytterligare två gånger under 2020", skriver Swedbank i sin konjunkturrapport.

Precis som de flesta kollegorna så räknar ekonomerna på både Handelsbanken och Swedbank med svagare ekonomiska tider.

ANNONS

Färre nya bostadsbyggen kommer att dämpa BNP-tillväxten i år och tillsammans med en allmänt svagare omvärld väntas arbetslösheten stiga nästa år.

"Globalt dämpas tillväxten av handelskrig, brexit och en svagare industrikonjunktur. Kina, Europa, och i år även USA bromsar in", skriver Handelsbanken.

Men nedgången i byggandet väntas inte få spridning till övriga ekonomin, tror Handelsbanksekonomerna. Och bostadspriserna väntas ligga hyfsat stilla.

Skriver ner utsikter

BNP-tillväxten i Sverige väntas växa med 1,5 procent i år. Det är betydligt sämre än tillväxten i fjol på förväntat 2,3 procent och också en rejäl nedskrivning av den tidigare prognosen på 2,0 procent. Även 2020 blir tillväxten förhållandevis måttlig, 1,6 procent. Arbetslösheten bedöms sjunka något i år, men stiger sedan från 6,2 till 6,4 procent nästa år, enligt Handelsbankens konjunkturrapport.

Swedbank tror på ytterligare sämre tillväxt i år, 1,3 procent, för att sedan vända upp till 1,8 procent nästa år. Swedbank gör bedömningen att den politiska inriktningen som nu ligger håller uppe den svenska tillväxten något.

"Vi bedömer att den nytillträda regeringen bör använda finanspolitiken mer för att stötta ekonomin. Det finns dessutom gott om utrymme till att stimulera ytterligare om ekonomin bromsar in snabbare än väntat", skriver Swedbanks prognoschef Andreas Wallström.

TT

ANNONS