Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I slutet av förra året fick truckföraren sparken från företaget i Göteborg. Nu har facket vänt sig till arbetsdomstolen.  Bild: Christine Olsson/TT
I slutet av förra året fick truckföraren sparken från företaget i Göteborg. Nu har facket vänt sig till arbetsdomstolen. Bild: Christine Olsson/TT

Sparkades efter att ha krockat med kollega – nu stäms företag i Göteborg

En anställd på ett företag i Göteborg anklagades för att medvetet ha krockat sin truck med en annan truckförares på jobbet. Den anställde fick sparken, något som facket menar var fel. Nu stäms företaget på 240 000 kronor.

Händelsen inträffade under den senare delen av förra året på ett fryslager i Göteborg. Där har den nu uppsagde arbetat sedan 2007 och han var en av de runt 25 truckförare dagtid som manövrerade fordonen i trånga utrymmen. Det skriver facket till Arbetsdomstolen och att det flera gånger i veckan händer att truckförarna råkar köra på varandra.

Båda väntade på sin tur

Vid just detta tillfället ska den uppsagda ha stått och väntat på sin tur att åka till en specifik plats vid lagret, samtidigt som en av hans kollegor ska ha gjort detsamma fast från andra hållet. När vägen sedan var röjd ska båda ha uppfattat det som deras tur att åka, och då krockat med varandra.

Trodde de rett ut det på möte

Ingen blev skadad, men de båda truckförarna ska ha skällt på varandra efteråt. Men som den nu uppsagde uppfattat det ska kollegorna ha rett ut det hela under ett möte tillsammans med arbetsledare senare under dagen. Så har inte arbetsgivaren uppfattat det hela, utan den uppsagde misstänktes ha kört på sin kollega med flit.

Den uppsagde stängdes av och fick sedan sparken från företaget.

Handelsanställdas förbund menar att uppsägningen av truckföraren är ett brott mot lagen om anställningsskydd. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Handelsanställdas förbund menar att uppsägningen av truckföraren är ett brott mot lagen om anställningsskydd. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Har fått nytt jobb

Facket, Handelsanställdas förbund, har nu vänt sig till Arbetsdomstolen och stämmer företaget för brott mot lagen om anställningsskydd. Händelsen var en olyckshändelse, skriver facket, och pekar bland annat på att inget larm utlöstes vid krocken, vilket gör om det är en allvarlig incident. Facket tycker att företaget ska betala totalt 240 000 kronor i skadestånd till sin före detta anställde. Han fick kort efter uppsägning en ny anställning, enligt handlingar till domstolen.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.