Sparekonomens tips för privatekonomin

Är du en av dem som tycker att den 25:e alltid verkar infinna sig för sent i månaden, samtidigt som nätshoppingen kanske gått lite för långt på sistone? Privatekonomi och budget är för många inget spännande. Men att ta sig ur, eller undvika skuldträsket helt och hållet, kan vara enklare än du tror.

ANNONS

Ingela Gabrielsson är sparekonom på Nordea och bloggar också om privatekonomi. Hon säger att det mest praktiska man börja med är att ta sig tiden att sätta sig ner och skriva ner sina utgifter och inkomster.

– Man måste skaffa sig en överblick. Utgå från en normal månad och ta hjälp av någon av alla appar som finns för privatsparande. Eller bara papper och penna! Börja med de fasta kostnaderna, så som hyra och andra återkommande utgifter. Efter det kan du gå över till det rörliga. Kläder och nöje, men också mat. Mat är såklart viktigt, men det är definitivt ett område där många kan göra stora skillnader i sina utgifter.

ANNONS

Flera alternativ med olika krav

Ska du väl ta ett mindre lån, då gäller det att ha koll på detaljerna. När och hur lånet ska återbetalas kan skilja sig markant mellan alternativen, och alternativen är många.

– Har du ett kreditkort kan du använda det. För på det har man oftast en ganska lång betalningsperiod. Sen är det väldigt bra om du kan betala av hela summan på en och samma gång. Så fort du börjar göra en avbetalning så blir det räntor och eventuellt andra kostnader på det. Då kanske du aldrig blir av med skulden och riskerar att tappa kontrollen.

Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.
Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea. Bild: Bertil Ericson / TT

"Det finns alltid en hake"

Att man inte läser igenom eller förstår villkoren, och ovetskapen om vad en ränta innebär, det är några av de vanliga misstagen många gör. Sen säger Gabrielsson att en stor bidragande effekt till att så många tar konsumtionslån är att det blivit allt enklare.

– Det har blivit för lätt! Man sitter hemma en kväll och är uttråkad. Då är det lätt att börja klicka hem grejer. Man kanske inte ens förstår att man tar ett lån. En missuppfattning är att det ser så enkelt ut att man tror att någon annan tar hand om detta åt mig, säger hon och fortsätter.

ANNONS

– Det är alltid någon som vill ha betalt av dig. Låter det för bra, så ska man titta extra noga. Det finns alltid en hake.

Det krävs mod för att ta sig ur skulder

Men vad gör man om det redan gått för långt. Betalningskraven har redan börjat hopa sig och det fortsätter dimpa ner brev från brevinkastet? Enligt Gabrielsson så börjar lösningen med ärlighet.

– Det värsta du kan göra är att blunda för problemet. Det kräver lite mod, men du ska kontakta dem som du är skyldig pengar och vara ärligt. Då kan du också få hjälp att lägga upp en betalningsplan. Vissa kommuner har också anställda budgetrådgivare som du kan kontakta och få hjälp av.

ANNONS